pomoć djeci koja prolaze teške terapije

Doniraju kosu i prave perike za oboljelu djecu, a najmlađa korisnica ima 4 godine

03.01.2018.
u 09:39

Često čujemo kako je netko obolio od malignoga oboljenja, što je u ovom današnjem, pomalo i surovom svijetu postalo svakodnevica. No, kod većine ljudi posebnu osjetljivost bude oboljenja djece, piše Večernji list BiH.

Proces kemoterapija

U procesu liječenja, tijekom terapije, većina ih izgubi kosu, što posebno teško padne malim heroinama. Kako bi se osjećale bolje, Udruga “Srce za djecu koja boluju od raka” započela je realizaciju projekta “Moja kosa - tvoja kosa”, a u razgovoru s koordinatoricom projekta Nerminom Ćuzović doznali smo i kako je došlo do projekta.

- Sama ideja za pokretanje ovog projekta potekla je od Lejle Kusturice, prijateljice i volonterke Udruge, koja je, u želji pronaći način kako pomoći jednoj djevojčici iz Visokog koja boluje od trajne alopecije, odrezala svoju dugu kosu i poslala je u Ameriku kako bi se izradilo periku u sklopu projekta “Wigs for Kids”. Nakon dosta vremena te brojnih tehničkih i birokratskih komplikacija, perika je stigla u BiH do svoje vlasnice, a s perikom i ideja o doniranju kose te izradi perika u BiH. Kazala je i kako je prva akcija doniranja, koja je prošla i više nego uspješno, organizirana u Sarajevu.

- Veliki broj građana odazvao se toj humanoj akciji, građani iz cijele BiH donirali su kosu, neki su je slali i poštom - kazala je Ćuzović, dodavši da su, osim iz BiH, donacije stizale iz Njemačke, Danske, Austrije, Hrvatske, Makedonije… Nakon prikupljanja kose, počeo je projekt izrade perika te je do sada napravljeno i uručeno devet medicinskih perika djevojčicama koje su izgubile kosu zbog kemoterapije. Najmlađa korisnica perike ima četiri, a najstarija 18 godina. Iz Udruge su nam kazali kako je projekt otvoren za svu djecu u BiH kojoj je potrebna perika, bez obzira na dijagnozu, što znači da projekt nije samo vezan uz djecu koja su oboljela od malignih oboljenja. Osim doniranja kose, bh. građani oboljelim mališanima mogu pomoći na različite načine - volontiranjem, kupnjom prirodnih preparata i dodataka za jačanje imuniteta, kao što su med, propolis, svježe voće i povrće, ali i higijenskih potrepština. Slanje novca također je jedan od načina pomoći na koji se, osim bh. građana, odazivaju i oni diljem svijeta. Kako bi se mališanima koji vode bitku s rakom što više pomoglo, prošle godine u Sarajevu otvorena je roditeljska kuća, što je jedan od najvećih projekata Udruge “Srce za djecu koja boluju od raka”.

Više od 80 obitelji iz cijele FBiH potpuno ju je besplatno koristilo, a iskorištenost roditeljske kuće bila je viša od 80 posto. Roditeljska kuća ima 10 individualno uređenih apartmana.

Roditeljska kuća

Roditelji imaju mogućnost korištenja zajedničke kuhinje, praonice rublja, dnevnog boravka, terase, vrta...

- Roditeljska kuća pomogla je ne samo obiteljima i oboljeloj djeci nego i hematoonkološkom odjelu Pedijatrijske klinike jer su djeca manje vremena boravila na odjelu, a prilikom povratka bila su psihički spremna i smirena za nastavak bolnih i često neizvjesnih medicinskih tretmana - kazali su nam iz Udruge “Srce za djecu koja boluju od raka”.

Ističu kako ova kuća ne služi samo za smještaj roditelja i djece već se u njoj provodi i stručna psihosocijalna pomoć i podrška djeci te roditeljima, a sve u cilju prevencije i prevladavanja psiholoških i emocionalnih problema.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?