REPUBLIKA SRPSKA

Donesena odluka i o cijeni: Evo kako će se obračunavati i plaćati struja

struja
ilustracija
23.03.2024.
u 19:23

Prema tumačenju upućenih, novom odlukom RERS-a o tarifnim stavovima praktično se neće promijeniti ništa kada je u pitanju obračun i cijene električne energije za potrošače

Regulatorna komisija za električnu energiju Republike Srpske (RERS) donijela je izmjene i dopune tarifnog sistema za prodaju električne energije i korištenje distribucijske mreže kojima se otklanjaju propusti iz tarifnog sustava koji je Ustavni sud RS 28. veljače proglasio neustavnim.

Pored toga, RERS je donio odluku o prijevremenom stupanju na snagu novog tarifnog sustava kojom je precizirano kako novi tarifni sistem stupa na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Cijena struje ostaje ista

Razlog za prijevremeno stupanje na snagu je to što je ovaj tjedan u Službenom glasniku RS-a objavljena, a time i stupila na snagu, odluka Ustavnog suda RS-a kojom je proglašena neustavnom odluka RERS-a o tarifnim stavovima od 15. prosinca 2022. godine.

Prema tumačenju upućenih, novom odlukom RERS-a o tarifnim stavovima praktično se neće promijeniti ništa kada je u pitanju obračun i cijene električne energije za potrošače.

“Cijena struje će se obračunavati na isti način kao i po dosadašnjem tarifnom sustavu koji je proglašen neustavnim. Pojednostavljeno, RERS je dosadašnjim tarifnim sustavom samo na pogrešan način definirao i svrstao termine „korisnici distribucijskog sustava“ i „kupci električne energije“ i Ustavni sud je to ocijenio neustavnim“, objašnjava sugovornik Capitala iz Eeletroprivrede RS-a.

On dodaje kako je sada otklonjen taj propust, ali se u suštini ništa neće promijeniti i kako će potrošači u ovisnosti od količine utrošene struje biti razvrstani u kategorije bijeli (oni koji potroše do 500 kWH), plavi (od 501 do 1500 kWh) i crveni (preko 1.500 kWH).

„Cijena će se i dalje obračunavati u ovisnosti o količini utrošene električne energije, pa će se po jednoj cijeni obračunavati prvih 500 kWh utrošene struje, po drugoj cijeni sljedećih 1000 kWh, a preostala utrošena električna energija po trećoj cijeni. Novim tarifnim stavovima je to samo preciznije uređeno, a u stvari se, najgrublje rečeno, radilo o igri riječi“, objašnjava sugovornik Capitala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?