OPTUŽEN ZA SILOVANJE

Donešena je presuda! Harvey Weinstein osuđen na 23 godine zatvora

Reuters/Pixsell
11.03.2020.
u 17:30

Suđenje ozloglašenom hollywoodskom mogulu Harveyu Weinsteinu završilo je 24. veljače, a danas mu je izrečena zatvorska kazna.

Harvey Weinstein proglašen je krivim za optužbe silovanja još 24. veljače, a danas je sud u New Yorku donio odluku o zatvorskoj kazni od 23 godine.

Sudac James Burke donio je tu odluku na današnjem saslušanju na sudu na Manhattanu.

Žene koje su optužile zloglasnog producenta bile su prisutne tijekom izricanja kazne, pa i žena na kojoj je Weinstein prisilno izvršio oralni seks.

Ključna svjedokinja slučaja Annabella Sciorra, koju je svijet upoznao u seriji "Sopranos" kao Gloriu Trillo, također je bila prisutna kao i glumica Rosie Perez.

Prethodno tomu, njegovi su odvjetnici zatražili od suca Burkea da Weinsteinu daju samo pet godina, argumentirajući da zaslužuje minimalnu kaznu zbog onemoćalosti i već dobrano okaljanog imena.

Podsjetimo, bivši filmski producent Harvey Weinstein odveden je u zloglasni njujorški zatvor Rikers prošlog četvrtka, deset dana nakon što je osuđen za silovanje i seksualni napad.

Šesdesetsedmogodišnji producent “Paklenog šunda” od povijesne presude 24. veljače nalazio se u bolnici na Manhattanu nakon što se žalio na bolove u prsima. Weinstein, čiji su filmovi osvajali Oscare, poslije operacije je prevezen u bolničku jedinicu u Rikersu, rekao je agenciji AFP njegov glasnogovornik Juda Engelmayer.

- Uklonjeno mu je začepljenje, rekao je Englemayer. Nekoliko američkih medija prenijelo je da je Weinsteinu ugrađen stent.

Weinstein je proglašen krivim za seksualni napad na bivšu asistenticu Mimi Haleyji 2006. te za silovanje Jessice Mann, bivše glumice, 2013. Oslobođen je krivnje po dvije točke optužnice za predatorski seksualni napad za što je mogao dobiti doživotni zatvor. #MeToo pokret protiv neprimjerenog seksualnog ponašanja na presudu se osvrnuo kao na povijesnu, no Weinsteinov tim kaže da će uložiti žalbu. Rikers je jedan od najpoznatijih američkih zatvora u kojemu su bile zatvorene slavne osobe popud Sida Viciousa iz Sex Pistolsa, rapera Tupaca Shakura i bivšeg generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda, Dominiquea Straussa-Kahna. Veliki kompleks, poznat po redovitim nasilnim ispadima protiv zatvorenika i čuvara, zatvorit će se 2026. godine.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije