Tomislavgrad

Donesen rebalans proračuna HBŽ

SkupStina HBZ
31.12.2015.
u 19:54

Zastupnici su danas na izvanrednoj sjednici Skupštine Hercegbosanske županije usvojili Rebalans proračuna HBŽ-e za 2015. u iznosu od 71.613.362 KM te je manji od planiranog za 2.708.791 KM

Rebalans proračuna HBŽ donesen je većinskim glasovima hrvatskih zastupnika dok su sjednicu napustili zastupnici iz reda Srba i Bošnjaka. 

Zastupnici Skupštine Hercegbosanske županije (HBŽ) danas su na izvanrednoj sjednici Skupštine Hercegbosanske županije održane u Tomislavgradu usvojili Rebalans proračuna HBŽ-e za 2015. godinu u iznosu od 71.613.362 KM te je manji od planiranog za 2.708.791 KM. 

Kao predlagač Rebalansa proračuna za tekuću godinu, ministar financija HBŽ Stipan Šarac je istaknuo da je inicijativu za Rebalans plana proračuna za 2015. godinu pokrenuo nakon što je Vlada Hercegbosanske županije prihvatila Izvješće o izvršenju proračuna HBŽ za razdoblje siječanj-lipanj 2015. godine gdje je bilo jasno da se prihodi i primitci ne ostvaruju na planiranoj razini.

Međutim, pri utvrđivanju dnevnog reda za današnju sjednicu koji nije prošao ni prethodno održani kolegij Skupštine a uz to nisu ni podjeljeni materijali zastupnicima, član rukovodstva Skupštine HBŽ Jasenko Tufekčić (SDA) je tražio odgodu održavanja ove sjednice ali većina zastupnika je drugačije odlučila čime su zastupnici iz kluba Bošnjaka napustili dvoranu Skupštine.

- Netko iz Skupštine Hercegbosanske županije želi napraviti da djelujemo daljinski, da nama ne trebaju materijali i sve drugo što ide uz normalan rad te da se nas može pozvati u bilo koje vrijeme i da trebamo glasati onako kako to nekom odgovora - izložio je Tufekčić.

Dodao je da se unutar Skupštine HBŽ (nije želio nikog imenovati) netko dobro zamislio da je županijska skupština društvo jedne osobe te da oni trebaju djelovati i raditi tako.

Uz to je još napomenuo da se ovim nepripremljenim dnevnim redom želi ubrzati rad ove skupštine radi drugih interesa gdje bi se trebala završavati ova priča samo da ona bude odrađena. O kojim interesima je riječ dao je partnerima na razmišljanje.

Dnevni red, također nije podržao ni zastupnik Nediljko Rimac (HDZ 1990) istaknuvši neozbiljnost vladujućih u ovoj županiji da se o bitnim točkama za cijelu županiju, korisnike proračuna i druge osobe raspravlja bez dostavljenih materijala.

- Nitko nema pravo tko je dobio mandat da se na ovako grub način igra sa životom ove županije s tim da nas je netko smišljeno doveo pred svršen čin a da ništa o tome ne znamo - istaknuo je Rimac.

Osim što nisu dobili materijale, Rimac se kritički osvrnuo na tehničku narav sjednice koja se izravno ne prenosi radio valovima te je ju je nazvao smišljenom dok je onoga tko je provodi prozvao da svojim načinom koči život u županiji.

Slaviša Mihajlović iz SNSD-a je na početku podržao dnevni red s namjerom da vidi što drugi zastupnici misle o sjednici, odgodi, dnevnom redu s tim da su imali nedoumicu o spremnosti preuzimanja odgovornosti zato što nije usvojen proračun i napravljen na vrijeme.

Naknadno je i klub Srba u stanci donio odluku te pokrenuo pitanje odgode sjednice, što isto tako nije prošlo kod većine drugih zastupnika čime su i oni napustili današnju sjednicu.

Izlaskom iz dvorane zastupnika SNSD-a, klub Hrvata je uzeo stanku gdje su razmatrali daljnji slijed te odlučili nastaviti sjednicu po predloženom dnevnom redu.

Time su u kratkom vremenu usvojeni još prijedlog Zakona o izvršenju Rebalansa proračuna HBŽ za 2015.godinu te prijedlog Odluke o privremenom finaciranju Hercegbosanske županije za razdoblje od 1.siječnja do 31. ožujka 2016.godine u iznosu od 15.500.000 KM.

Također je usvojena Odluka o davanju suglasnosti na Odluku o privremenom financiranju Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije od 1. siječnja do 31. ožujka 2016.godine u iznosu od 6.500.000 KM.

Među usvojenim je i Odluka o davanju suglasnosti na rebalans Plana prihoda i rashoda Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ kao i Odluka o davanju suglasnosti na Odluku o izvršenju rebalansa Plana prihoda i rashoda Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Prema tom planu, ukupni prihodi i primitci su 26.773.233 KM. Za ove odluke glasovala je većina iz kluba Hrvata osim dva zastupnika iz HNL koji su bili po svim točkama suzdržani.

- U drugačijim okolnostima bi podržao rebalans proračuna ali iz razloga kako su nam na „vrijeme“ podijeljeni materijali te da su predstavnici dva konstitutativna naroda napustili sjednici što će u končanici i imati poteškoća u daljnjem radu Skupštine i Vlade HBŽ u narednom periodu, zastupnici HNL će biti suzdržani - ostalim zastupnicima pojasnio je Josip Perić.

Vezano za današnju sjednicu Skupštine HBŽ priopćenjem su se oglasili iz ŽO HDZBiH Hercegbosanske županije istaknuvši da su zbog izvanredne situacije i složenosti funkcioniranja Predsjedništva Skupštine HBŽ-a tj. opstruiranja rada Predsjedništva Skupštine HBŽ-a od pojedinih njihovih članova, inzistirali na sazivanju današnje izvanredne sjednice Skupštine HBŽ-a.

Svrha je, kažu, bila normalno funkcioniranje svih institucija u HBŽ-u te da se donose rebalans proračuna Hercegbosanske županije i Odluka o privremenom financiranju za prvi kvartal 2016. godine.

Isto tako naglašavaju da pojedini članovi Predsjedništva Skupštine HBŽ-a nisu dijelili isti stav i stavljaju svoje osobne interese ispred potreba i dobrobiti korisnika proračuna i svih žitelja HBŽ-a.

- HDZBiH se strogo suprotstavlja svim neutemeljenim oblicima opstruiranja rada Skupštine HBŽ-a i svih institucija u HBŽ-u te smo kao najodgovornija stranka zajedno s partnerima u Skupštini HBŽ usvojili rebalans proračuna i Odluku o privremenom financiranju za prvi kvartal 2016. i omogućili neometano funkcioniranje svih institucija koje su u nadležnosti županije i nećemo dopustiti pojedincima narušavanje njihovog normalnog funkcioniranja - stoji u priopćenju ŽO HDZ BiH HBŽ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije