15. lipnja

Donatorska večera za izgradnju Hrvatskog kulturnog centra sv. Franjo u Tuzli

06.06.2017.
u 11:19

 

U Zagrebu će 15. lipnja biti upriličena donatorska večer za završetak izgradnje Hrvatskog kulturnog centra „Sveti Franjo“ u Tuzli kojeg grade franjevci Bosne Srebrene. Očekuje se da će cijeli državni vrh Republike Hrvatske prdvođen predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i Bosne i Hercegovine na čelu s hrvatskim članom predsjedništa BiH dr. Draganom Čovićem kao i gradonačelnikom Zagreba nazočiti ovoj večeri s obzirom da su upravo oni i najveći donatori cijelog projekta.

„Veliko mi je zadovoljstvo što se u Zagrebu organizira donatorska večer za nastavak izgradnje Centra. Osim što će sama donatorska večer omogućiti nastavak izgradnje centra, uistinu ćemo imati jedinstvenu priliku da prikažemo rad franjevaca u Tuzli i Hrvata Tuzlanske županije“, istaknuo je gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra Mario Divković.

Izgradnju Hrvatskog kulturnog centra još je 2011. godine započeo fra Zdravo Anđić, tadašnji gvardijan Franjevačkog samostana „Svetih apostola Petra i Pavla“. Njegov značaj odmah je prepoznala Vlada Republike Hrvatske te je Državni ured za Hrvate izvan domovine RH podržao projekt.

„Zasigurno Centar ne bi bio u ovolikoj mjeri ni završen da nismo imali podršku Vlade Republike Hrvatske preko Državnog ureda za Hrvate izvan RH kao i Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje koji su u najvećoj mjeri financirali izgradnju Centra. Osim njih, izgradnju su potpmogli Grad Zagreb, Vijeće ministara BiH, Vlada Tuzlanske županije i Grad Tuzla“, dodao je fra Mario.

U samom središtu Tuzle gdje je nekada bila crkva oživljava se ponovno mjesto franjevačke nazočnosti te se stvaraju uvjeti za promociju i čuvanje identiteta ovdašnjih Hrvata, a osobito mladih. Ideja o HKC Sv. Franje rodio se 2009. godine, kada su franjevci proslavljali 800. obljetnicu od utemeljenja Reda. HKC je cijela jedna priča koja govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jer je nastao u sklopu revitalizacije povijesne jezgre Grada Tuzle, a cijeli projekt kao i njegovu realizaciju izradio i darovao Franjevačkom samostanu tuzlanski arhitekt Juro Pranjić.

„Objekti unutra centra bit će sazdani od univerzalne dvorane za različita kulturna korištenja, a posebna zamisao franjevaca je da bi HKC sadržavao jedini sveučilišni odsjek za orgulje u BiH na kojemu mu bi predavali ugledni profesori glazbene umjetnosti. Također u centru bi prezentirirale rad i različite udruge koje djeluju u našem gradu i županiji. Osim toga, planirano je da u Centru nađe i svoj prostor Generalni konzulat Republike Hrvatske u Tuzli. Veza između dva objekta bila bi Aleja franjevaca sa bistama pojedinih franjevaca koje su u pojedinom vremenu iznikle kao duhovane i
moralne vertikale ovoga kraja“, naglasio je gvardijan fra Mario.

Zbog svega toga posebnu zahvalnost franjevci duguju svima koji su slijedili načela da jedan ovakav velebni objekt ostaje budućim generacijama, kako Hrvatima koji su odlučili čuvati svoj identitet u ovom gradu tako i svim ljubiteljima kulture i kulturnih događaja.
 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije