SLUŽBENI SASTANAK

Donald Tusk u Beogradu: Nema većeg Srbija od Vučića, u njemu prepoznajem srodnu dušu

25.04.2018.
u 21:56

Predsjednik Europskog vijeća na turneji je državama zapadnog Balkana, a prije Srbije jučer je posjetio Albaniju i Crnu Goru, dok sutra posjećuje Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, a u petak Makedoniju.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk večeras je u Beogradu nahvalio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ustvrdivši da je “nemoguće naći većeg Srbina od njega”, da je on dokaz kako se može biti i patriot i pragmatičar, te da u njemu prepoznaje srodnu dušu jer “obojica znamo da se u životu i politici ponekad morate boriti bez oklijevanja”, što je pomalo kontroverzna izjava s obzirom da je Vučić u prošlosti zabilježen na video snimkama s kalašnjikovom u rukama na brdima oko opsjednutog Sarajeva, a kad nije nosio oružje u agresiji Srbije na susjedne države onda je držao govore u kojima je huškao na rat i ubojstva.  

- Stojim ovdje pored svog prijatelja i vašeg predsjednika Aleksandra Vučića. Srbina od krvi i mesa. Mislim da je nemoguće naći većeg Srbina od njega. Moji razgovori s njim o našoj suradnji i našem zajedničkom europskom putu uvijek su veliki izazov. U njemu prepoznajem srodnu dušu. I sâm sam nekad bio nogometni navijač i uvijek spreman da se borim za čast svog kluba. Obojica znamo da se u životu i u politici ponekad morate boriti bez oklijevanja. Ali znamo i da su dijalog i napor za međusobnim razumijevanjem bolji od sukoba. Aleksandar Vučić je živi dokaz da možete u isto vrijeme biti veliki patriot i racionalni pragmatičar - rekao je Tusk u govoru koji je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem, održao na srpskom jeziku. 

Predsjednik Europskog vijeća na turneji je državama zapadnog Balkana, a prije Srbije jučer je posjetio Albaniju i Crnu Goru, dok sutra posjećuje Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, a u petak Makedoniju.

- Kao i uvijek, morao sam se dobro pripremiti za posjet Srbiji. Zato što znam da ste u politici kreativni kao što je Nikola Tesla bio u znanosti, efikasni kao što je Novak Đoković u tenisu i, kad god to želite, šarmantni kao kad se zaigra vaše kolo. Glavni razlog moga posjeta je priprema za summit Europske unije i zapadnog Balkana, koji će se u svibnju održati u Sofiji. Tako da sam došao s jasnom porukom: EU jest i ostat će najpouzdaniji partner Srbije i čitave regije zapadnog Balkana. Na našem summitu u Sofiji potvrdit ćemo našu spremnost da nastavimo da radimo na europskoj perspektivi regije - rekao je Tusk na početku svog obraćanja u Beogradu. I potom dodao:

- Znam da mrzite kad vam netko kaže što da radite. Mnogo puta ste u povijesti dokazali da ste čvrsti, tvrdoglavi i nezavisni. Vi i samo vi odlučujete o svojoj sudbini i znam da nećete dopustiti da se to promijeni. Kao Poljak rođen i odrastao u komunizmu, dobro se sjećam kako smo se divili vašoj hrabrosti. Pripadali smo istom političkom bloku, ali vi ste uspjeli ostvariti daleko veću političku nezavisnost. U mojoj generaciji još živi legenda o vašem herojskom i uspješnom otporu tijekom II. svjetskog rata. Kao Poljak znam vrlo dobro o čemu govorim. I od tog doba čak i Nijemci znaju da je bolje biti na vašoj strani nego ne. Danas je čitavom svijetu jasno da o budućnosti Srbije neće odlučivati ni Moskva, ni Washington, kao ni Ankara ni Bruxelles. Odlučivat će samo Beograd. Kao Poljak i uvjereni Europljanin, želim vam reći da je EU upravo mjesto na kojem nitko nikome ništa ne nameće. Izgradili smo tu zajednicu kako nitko nikada svoju nezavisnost ne bi platio svojom krvlju. 

Zato vrijedi promatrati EU kao projekt sa strateškom dimenzijom

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?