Mađarski državni tajnik

Dompes je važna poruka dijaloga i mira

22.09.2017.
u 12:00

“Čuvajte ovaj mir i nemojte dopustiti, posebice nekima izvana, da vam ga poremete. Siguran sam da su narodi koji žive ovdje svjesni koliko je bitan mir u njihovu životu”, rekao je za Večernjak državni tajnik Mađarske za odnose s crkvama, manjinama i civilnim pitanjima Miklós Soltész koji je jučer posjetio Studentski dom i pučku kuhinju te Centar za dijalog Dompes za koji je mađarska vlada izdvojila značajnu donaciju. U Mostaru ga je dočekao gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru fra Danko Perutina.

Veze Hrvata i Mađara

Tom prigodom mađarski državni tajnik, s kojim je u pratnji bio veleposlanik József Négyesi, uručio je sliku za galeriju u Zvoniku mira. 
“Naš dar ima vezu s katedralom u Zagrebu. Na ovoj slici su relikvije sv. Lászla. On je osnovao biskupiju u Zagrebu kada su Hrvatska i Mađarska živjele u zajedničkoj uniji. Ovaj izložak nalazi se u Győru i zapravo možemo reći kako je to dar biskupa iz Győra Andrása Veresa koji je predsjednik Biskupske konferencije Mađarske”, dodao je državni tajnik za odnose s vjerskim zajednicama. Gvardijan fra Danko Perutina zahvalio je na daru mađarske vlade kazavši kako su franjevci u službi naroda i izgradnji dijaloga. “Nalazimo se ovdje, na prvoj crti koja je bila u ratu i mi fratri te, po svome pozivu, želimo biti oni koji će pomoći ljudima zaliječiti rane. Prije svega duhovne, a onda i ove ratne koje su nastale. Bez obzira na to što je bilo, mi moramo živjeti jedni s drugima i širiti mir, a na to nas poziva i naša vjera”, rekao je fra Danko.

Projekt “Hungary Help”

Dompes je postao dio potpore mađarske vlade u sklopu projekta “Hungary Help” preko kojega se podupiru i kršćani na Bliskom istoku te obnova crkve u talijanskom gradu Tolentinu koja je srušena u potresu. “Prva informacija koju sam uočio je da je ova zgrada u ratu postala ruševina. Osobno mislim da trud franjevaca u pomaganju studentima i siromasima ovom pučkom kuhinjom i domom za studente predstavlja vrlo važnu stvar i ima snažnu poruku. To je velika poruka dijaloga. To je poruka kršćanstva - da kršćani pomažu siromasima i onima kojima je to potrebno. Naša vjera se oslanja na ljubav. Drago mi je što smo se uključili u ovaj projekt donacijom. Ništa ne mogu dalje obećati, ali želim vam puno uspjeha u budućnosti. Iskreno se nadam da će se studenti uskoro useliti u sobe u domu. Nadam se i da će ova zgrada imati važnu poruku za svijet o tome koliko je bitan mir i koliko je bitna ljubav”, rekao je državni tajnik Soltész.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?