druženje dragovoljnih davatelja krvi

Dominkovići s 256 darivanja nastavljaju svoju misiju

08.07.2019.
u 08:00

Orašje je bilo domaćin 19. druženja dragovoljnih davatelja krvi koje tradicionalno organizira Crveni križ PŽ-a. Pozive za druženje organizator je uputio svim jubilarcima u ovoj godini kako bi na prigodan način zahvalili humanim ljudima za svaku kap darovane krvi, a događaj je s 3000 KM podržala i Vlada Posavske županije. Skup je započeo minutom šutnje za velikog humanista Mirka Tomaševića, rekordera općine Orašje sa 111 darivanja krvi koji je preminuo prošle godine. Na svečanosti priređenoj za 88 jubilaraca iz općina Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac uručena su priznanja i prigodni darovi. U evidenciji CK-a PŽ-a je 35 osoba s pet darivanja krvi, 17 ih je ovu tekućinu dalo 10 puta, devet osoba je s 15 davanja, dok je krv 20 puta dalo njih petero. Nešto veći broj, 25 davanja ima 12 osoba, četiri osobe imaju po 30, jedan je s 40 i pet osoba s 50 davanja najdragocjenije tečnosti. Na prigodnom druženju CK FBiH uručio je specijalna priznanja, brončane, srebrne i zlatne plakete za 50+, 75+ i 100+ darivanja krvi. Humani ljudi okupljeni na druženju u Orašju najbolji su pokazatelji istinske humanosti na području PŽ-a. Na druženju je istaknuto kako darivatelji krvi predstavljaju svjetlo u današnjem svijetu jer ne znajući kome daju život i zdravlje, daruju dio sebe i omogućavaju da netko normalno i kvalitetno nastavi živjeti.

– Možemo se pohvaliti da smo federalni plan za 2018. godinu premašili za 21,5 posto, dok je u ostalim županijama zabilježen pad između 10 i 40 posto - kazao je Marijan Filipović tajnik CK-a PŽ-a, dok je predsjednik Dino Pobrić naglasio da je sve manje mladih davatelja krvi, što je zasigurno povezano s povećanim odlaskom mladih osoba iz BiH. – Potrebno je u predstojećem razdoblju pojačati aktivnosti na promociji darivanja krvi među srednjoškolcima - poručio je Pobrić.

Iznimno raspoloženje iskazivali su braća Drago i Anđelko te Josip Dominković koji su do sada ukupno 256 puta darivali najdragocjeniju tečnost. Drago je svoju krv dao 87 puta, Anđelko 86, a Josip 83 puta i zajednički su poručili da će nastaviti svoju humanu misiju spašavanja sve dok im zdravlje dopušta. Ako se zna da svaka doza darovane krvi može spasiti tri ljudska života, onda su ovi nasmijani 50-godišnjaci upravo najbolji promotori važnosti davanja krvi.

Među brojnim gostima na druženju Filipović je pozdravio pukovnika Antu Klaića, zatim Slavka Vukića iz ŽZZJZ-a, predstavnike CZ-a PŽ-a, Odjela transfuziologije i Županijske bolnice Orašje te Centra za socijalni rad Orašje. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?