5. mostarski strip-vikend

Domaći strip-crtači i autori kao čuvari petogodišnje tradicije

02.10.2020.
u 20:35

Strip se sutra i prekosutra ponovno vraća u Mostar, i to peti put. Pred nama je 5. mostarski strip-vikend, manifestacija koja je postala prepoznatljivim simbolom grada na Neretvi. Međutim, kako je epidemiološka situacija s koronavirusom ili zaustavila sve planirane događaje ili ih je drastično izmijenila, tako će se i ovogodišnji Mostarski strip-vikend održati u posebnom i malo drugačijem formatu, piše Večernji list BiH

Naime, cijela manifestacija bit će manjega opsega nego što je to bilo slučaj prethodnih godina.

Kako nam je kazao organizator ove manifestacije Dubravko Šimić, nadati je se kako će se festival, ako to dopuste vremenske prilike, organizirati vani, na prostoru ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače. “Ako pak to ne bude moguće zbog vremena, onda ćemo strip-vikend ipak održati u galeriji Katarine Kosače, kao što smo to i do sada činili. Dakako, bit će osigurana i pripremljena sva dezinfekcijska sredstva i maske, a iskoristio bih ovu prigodu kako bih zamolio sve posjetitelje koji će doći na manifestaciju da ostanu odgovorni i pridržavaju se epidemioloških naputaka”, kazao je Šimić.

Od sadržaja na ovogodišnjem strip-vikendu bit će postavljene izložbe gostujućih autora i djece iz radionice te ono što će posjetitelje najviše obradovati, već tradicionalno crtanje i potpisivanje crteža i stripova za posjetitelje.

Sva priča o koroni i posljednjim događanjima vezano za najnoviju pandemiju utjecala je također i na dolazak gostiju, tako da će ove godine gostovati samo domaći autori.

“Nakon posljednjega Mostarskog strip-vikenda odmah se počelo s planiranjem ovog izdanja i u kratkom razdoblju uspjeli smo dogovoriti čak 20 gostiju iz sedam zemalja svijeta, ali zbog postojeće situacije morali smo sve otkazati”, kazao nam je Šimić.

Ove godine Mostar će ugostiti devet domaćih autora, među kojima će se naći i nekoliko starih poznanika s proteklih manifestacija. Za pregršt dobrih crteža, kojih zasigurno neće nedostajati, pobrinut će se domaća reprezentacija devete umjetnosti: Milorad Vicanović - Maza, Midhat Kapetanović, Filip Andronik, Zoran Herceg, Berin Tuzlić, Lana Šator, Zdravko Cvjetković, Ismet Erdić Erda i Osman Hajdarević.

Situacija, najvjerojatnije, neće biti kao proteklih godina jer mnogi posjetitelji izvan Bosne i Hercegovine neće biti u mogućnosti doći. Ali se, unatoč svoj situaciji glede korone, iz organizacijskoga odbora nadaju kako će posjećenost ipak biti solidna. Smatraju kako su Mostarci dulje razdoblje bili zakinuti za većinu sličnih događaja pa će 5. Mostarski strip-vikend ipak biti mali izlazak u normalu nakon teških dana.

Od organizatora smo doznali kako se nadaju da će se sva ova “ludnica” glede koronavirusa uskoro završiti. Također napominju kako se nakon završetka ovog bacaju na pripremu i organizaciju sljedećega Mostarskog strip-vikenda za koji se nadaju kako će se zbiti u normalnim okolnostima.

“Za šesto izdanje festivala 2021. godine, ako sve bude u redu, morat ćemo nadoknaditi mnogo toga, čega smo se ove godine morali odreći. Nadamo se i kako će povratkom situacije u normalu biti moguće organizirati i strip-radionice za osnovnu i srednju školu. Ove godine, nažalost, imali smo samo online poziv”, kazao je Šimić.

U oba dana festivala program je identičan i posjetitelji će moći uživati u izložbi gostujućih autora, burzi stripa i dječjoj izložbi. Za svoje obožavatelje domaći autori crtat će u dvama terminima od 12 do 16 sati, kada i završava program oba dana.

Poželimo Mostarskom strip-festivalu sretan peti rođendan uz želju da bude dobro posjećen i da sljedeće godine opet zablista u punom sjaju koji se uvrstio u panoramu Mostara i postao dijelom njegove kulturne baštine.•

Jedan od plakata za ovogodišnji strip-vikend koji je nacrtao jedan od najboljih bh. crtača svih vremena Milorad Vicanović Maza

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije