15. simpozij iz dječje kirurgije i urologije

Domaći i svjetski stručnjaci izvest će 25 složenih operacija na djeci

01.06.2018.
u 10:00

Petnaesti simpozij iz dječje kirurgije i urologije s međunarodnim sudjelovanjem u četvrtak je svečano otvoren na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Značaj simpozija

Simpozij je otvorio hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović koji je ukazao na značaj i razvoj simpozija, čestitavši tom prigodom ravnatelju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Anti Kvesiću na upornosti kojom već petnaest godina Mostar i Hercegovinu drži kako u vrhu dječje kirurgije tako i u vrhu znanosti. - To je potrebno mostarskom Sveučilištu radi integracije s čitavim svijetom kada je u pitanju razina znanstvene izvrsnosti - kazao je Čović. Dodao je kako se i ovim simpozijem šalje najbolja poruka mladim ljudima, zbog kojih je i utemeljeno mostarsko Sveučilište. Hrvatski član Predsjedništva BiH pohvalio je i liječnike u njihovim nastojanjima da se izbore za svoja prava, ali i predstavnike Vlade HNŽ-a koji su, kako je kazao, razumjeli potrebu te odgovorili na njihove zahtjeve. Ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić podsjetio je kako svake godine tijekom simpozija broj radionica, odnosno operativnih zahvata raste, što je pokazatelj njegova razvoja i značaja. Naglasio je kako Sveučilišna klinička bolnica Mostar ni po čemu ne zaostaje za velikim europskim centrima što se tiče znanja. - Težimo ovu bolnicu približiti pravcima razvijenog svijeta koji su najbolji za pacijente. U tom smjeru u domeni dječje kirurgije i urologije dovodimo najbolje stručnjake i operiramo zajedno s njima. Imamo lošiju opremu i nemamo novca, a u svemu drugome ni po čemu ne zaostajemo za svjetskim centrima ne samo u dječjoj kirurgiji nego općenito, gotovo u svim oblastima - kazao je Kvesić, dodavši kako bi uz bolju ekonomsku moć Sveučilišna klinička bolnica Mostar bila rame uz rame s drugim europskim klinikama.

- Ove godine imamo najbolje kirurge iz 10 zemalja, zajedno s njima napravit ćemo 25 složenih operacija, a dosad smo kroz ovih 15 simpozija uradili više od 400 operacija, što nije zanemariv broj - zaključio je Kvesić. Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Milenko Bevanda kazao je kako je simbioza Medicinskog fakulteta i SKB-a Mostar neraskidiva i da volja i entuzijazam pobjeđuju besparicu, što prof. Kvesić dokazuje sa svojim timom već petnaest godina. - Kao dekanu Medicinskog fakulteta čast mi se obratiti ovom skupu, koji je impozantan. Kažu da novca nema i, iskreno, nema, ali ako postoji volja i ako postoje htijenje i entuzijazam, kao kod ravnatelja Kvesića i njegove ekipe, onda za ovakve događaje ne treba puno novca - kazao je Bevanda, ističući kako vodstvo i liječnici ove bolnice žele biti izvrsni i na tom putu dolaze do cilja, unatoč poteškoćama.

Najbolji iz dječje kirurgije

- Danas su među nama najbolji dječji kirurzi u Europi, za tjedan dana to će biti najbolji psihijatri iz regije, za dvadeset dana najbolji gastroenterolozi, i to je ono što nam treba. Oni nama donose svoja znanja, svoja iskustva i razmjenjuju ih s nama da naši mladi liječnici budu još bolji kako sebi tako i svojim pacijentima - naglasio je Bevanda. On je podsjetio i na neraskidivu sponu između Medicinskog fakulteta u Mostaru i SKB-a Mostar.

- Danas u bolnici radi blizu 300 liječnika koji su završili naš Medicinski fakultet, a naš fakultet bez bolnice ne bi mogao ni opstati jer je ona glavna logistička potpora Medicinskom fakultetu - istaknuo je dekan Bevanda. Zadovoljstvo simpozijem iskazao je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je kazao kako mu je po 15. put kao gradonačelniku pripala čast da može pozdraviti uvažene stručnjake iz oblasti dječje kirurgije i urologije.

- Prije 15 godina Mostar je bio ‘grad slučaj’ gdje su problemi bili veliki, gdje smo sa zebnjom iščekivali kako će se ovaj grad razvijati kako znanstveno tako gospodarski. Danas, nakon 15 godina, mogu reći kako je Mostar u nekim segmentima sigurno najbolji grad u državi. To pokazuje i ovaj stručni skup gdje se već petnaest godina okupljaju najbolji liječnici - kazao je gradonačelnik Bešlić. Na simpoziju je govorio i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić koji se složio kako je ovaj simpozij postao tradicionalno okupljalište vodećih europskih i svjetskih dječjih kirurga i urologa. Kako je to bilo i ranijih godina, osim niza aktualnih predavanja, u sklopu simpozija izvest će se i 22 operativa zahvata koja će se prenositi uživo videolinkom u amfiteatar Medicinskog fakulteta.

Simpozij iz dječje kirurgije i urologije, osim velikog broja domaćih i stranih stručnjaka iz područja dječje kirurgije i urologije, okupio je i mnoge uglednike iz javnog, društvenog i političkog života Bosne i Hercegovine. Organizator simpozija je Sveučilišna klinička bolnica Mostar u suradnji s Kinderchirurgische Klinik im Dr. von Haunerschen Kinderspital Ludwig-Maximilians-Universitaetom i Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?