nekoliko važnih zakona

Dom naroda usvojio set zakona važnih za europski put BiH

Dom naroda bih
Armin Durgut/PIXSELL
30.08.2023.
u 17:30

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su na današnjoj sjednici izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine u prvom čitanju. Izaslanici će se o ovom zakonskom prijedlogu, u drugom čitanju, izjašnjavati na sjednici koja će biti održana 6. rujna.

U pitanju je zakon koji je potrebno donijeti jer je on jedan od 14 prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Europska komisija u odgovoru na zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

Zakon o VSTS-u posljednji put izmijenjen je 2008. godine, a od tada se pokazalo da je potrebno izvršiti izmjene u nizu odredbi koje su postale zastarjele. Također, zakonodavni okvir je nepotpun i ne jamči u dovoljnoj mjeri neovisnost, samostalnost, odgovornost i efikasnost pravosuđa, javlja BHRT.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je u drugom čitanju Zakon o slobodi pristupa informacijama na razini institucija BiH, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza u obrazloženju Zakona o slobodi pristupa informacijama istaknuo je da je bilo potrebno ispuniti 11 preporuka koje je poslala Europska komisija, kako bi ovaj zakon bio usklađen sa europskim standardima.

Usvojenim zakonom o izmjeni i dopuni Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH jačaju se kapaciteti ove institucije, kao i financijska neovisnost Institucije ombudsmana, naglašava se njena uloga u jačanju suradnje i dijaloga sa nevladinim sektorom i akademskom zajednicom u BiH.

Usvajanjem ovih zakona ispunjena je još jedna preporuka Europske komisije.

Izaslanici su usvojili danas po hitnom postupku izmjene i dopune Zakona o strancima kojima se želi olakšati boravak digitalnim nomadima u BiH, kao i Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH kojim se utvrđuju principi organizacije ovog tržišta i preciziraju odredbe o proizvodnji grožđa i vina.

Namjera Vijeća ministara BiH, koji je predlagač zakona o strancima, jeste da se dodatno produži njihov boravak u BiH.

Izmjene i dopune zakona odnose se i na oblasti izdavanja viza, stalni boravak, privremeni boravak stranaca u BiH na osnovu spajanja obitelji, obrazovanja, znanstvenih istraživanja, učešća u programu razmjene ili obrazovnom projektu, obavljanja stručne prakse, volontiranja, zaposlenja visokokvalifikovanih radnika, te rada na osnovu "plave karte", kao i iz humanitarnih razloga.

Značajan dio Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH odnosi se na sustavno uređenje oblasti u vezi sa oznakama porijekla i geografskog porijekla, te na označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje ovih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatizovanim vinskim proizvodima i voćnim vinima.

Novi zakon, uz koji je na prijedlog Kluba zastupnika SNSD-a usvojena i korekcija tehničke prirode, omogućava uspostavljanje vinogradarsko-vinarskog registra, koji predstavlja osnov za oživljavanje i daljnji razvoj ovog sektora u BiH.

Definirano je da u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu Zakona budu doneseni odgovarajući pravilnici u ovoj oblasti, čime je ostavljeno dovoljno vremena kako domaćim proizvođačima ne bi bio onemogućen izvoz nakon studenoga 2024. godine, što je Europska komisija odredila kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u BiH u području vina i vinogradarstva sa standardima EU.

Izaslanici su podržali na današnjoj sjednici izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, kao i izmjene Zakona o radu u institucijama BiH, oba u prvom čitanju.

Na sjednici su podržani izvještaji o radu Vijeća ministara za 2021. i 2022. godinu kao i Godišnji konsolidirani izvještaj interne revizije za 2022. godine.

Podršku je dobio i konsolidirani izvještaj o sustavu financijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine za 2022. godinu kao i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka: Praćenje realizacije preporuka revizije učinka „Elektronsko poslovanje u institucijama BiH“.

Izaslanici su dali podršku i Izvještaju o radu Vijeća nacionalnih manjina BiH te Izvještaj o zaštiti osobnih podataka kao i Izvještaj o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2022. godinu.

Data je i suglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora, nakon čega je okončana današnja sjednica Doma naroda PSBiH.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije