Federacija BiH kreće s reformom mirovinskog Fonda

Dom naroda usvojio nacrt zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju

15.04.2016.
u 09:00

U nastavku 11. redovite sjednice, koji je održan u četvrtak, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uz ostalo, usvojio je nacrt zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, piše Večernji list BiH.

Rasprava o nacrtu

U idućih 90 dana o nacrtu će se voditi opsežna rasprava tijekom koje će mišljenje o započetoj reformi mirovinskog sustava u FBiH moći dati predstavnici Udruženja umirovljenika, Sindikata kao i Udruženja poslodavaca. U navedenom razdoblju mišljenje na predloženi nacrt dat će i skupštine svih deset županija u Federaciji BiH. Po riječima Veska Drljače, federalnog ministra rada i socijalne politike, utvrđivanjem nacrta o kojem se više puta raspravljalo na sjednicama Ekonomsko- socijalnog vijeća započelo se s reformom sustava mirovinsko-invalidskog osiguranja u skladu sa strategijom koja je usvojena 2014. godine, a čiji je cilj spriječiti urušavanje Zavoda MIO. Trenutačno je u Federaciji BiH 398.116 umirovljenika, dok je zaposlenih oko 420 tisuća, iz čega proizlazi da je odnos zaposlenih i umirovljenika 1,15: 1. “Imajući u vidu demografska kretanja u FBiH koja nisu nimalo optimistična, cilj nam je zaustaviti urušavanje Zavoda”, istaknuo je Drljača. Usvojenim nacrtom zakona o MIO-u, predviđeno je osiguranje isplate naknade obitelji nakon smrti umirovljenika u iznosu prosječno isplaćene mirovine. Uvodi se i načelo pravednosti u vidu bodovnog sustava koji će se definirati u skladu s visinom uplaćenih doprinosa te zaštitom umirovljenika s najnižom mirovinom, kojima bi mirovine trebale rasti u skladu s porastom troškova života.

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom. Dom naroda Parlamenta FBiH odobrio je u obliku nacrta izmjene i dopune Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obveznom osiguranju od odgovornosti.

Usklađivanje sa smjernicama

Nakon osam godina, po uzoru na zemlje okruženja, trebalo bi se pristupiti slobodnom formiranju cijena, što bi trebalo smanjiti cijenu osiguranja motornih vozila u FBiH.“ Temeljni razlozi za izmjene su uređenje tržišta osiguranja od odgovornosti za vozila, sprečavanje negativnih pojava na tržištu osiguranja, stvaranje pravne osnove za funkcioniranje jedinstvenog tržišta osiguranja u BiH i osiguranje jednakih prava osiguranika i oštećenika”, objasnila je Jelka Milićević, zamjenica predsjednika Vlade FBiH i federalna ministrica financija. Ministrica Milićević je podsjetila kako je u Republici Srpskoj drugu godinu na snazi zakon, kojim se uvela postupna liberalizacija utvrđivanja tarifa premija, što je, smatra Milićević, dovelo do narušavanja jedinstvenog tržišta osiguranja u BiH. Imajući u vidu uvođenje supervizije bazirane na sustavu upravljanja rizicima kao preduvjeta za stabilnost sektora osiguranja, prijedlog je “u razdoblju od osam godina fazna liberalizacija cijena osiguranja od autoodgovornosti za vozila”. “Sustav slobodnog određivanja cijena osiguranja za vozila je u skladu s načelima funkcioniranja slobodnog tržišta, a ujedno usklađivanje sa zahtjevima smjernice Europske unije.

Uvođenjem sustava slobodnog određivanja cijena osiguranja od autoodgovornosti na domaćem tržištu osiguranje bi postalo konkretnije, a sama liberalizacija trebala bi biti povoljna i za osiguranike”, zaključila je Milićević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?