Parlament BiH

Dom naroda usvojio HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona

19.07.2017.
u 15:01

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je na današnjoj sjednici po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji je predlagač Klub Hrvata u Domu naroda. Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH podnijeli su izaslanici Martin Raguž, Ljilja Zovko, Zdenka Džambas, Bariša Čolak i Mario Karamatić.

Izaslanica Zdenka Džambas kazala je tijekom rasprave da su Hrvati tisuću posto za Europsku uniju i da se ispoštuju svi zakoni koji dolaze iz EU, piše Klix.ba. Ona je podsjetila da je Klub Bošnjaka pokrenuo vitalni nacionalni interes protiv prijedloga HNS-a.

Izaslanica Ljilja Zovko koja je rekla da izaslanici trebaju širiti jedinstvo, skladnost i prepoznavanje zajedničkih interesa. Ona je kazala da joj je žao što nitko od novinara nije tražio od njih komentar u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH. 

Najavila je i da će Klub izaslanika iz reda hrvatskog naroda napraviti analizu o posljedicama i štetama koje su nastale nakon pokretanja vitalnog nacionalnog interesa. 

Izaslanik Martin Raguž rekao je da je kao izaslanik iz reda hrvatskog naroda dobio satisfakciju odlukom Ustavnog suda BiH jer je dokazana kako nisu povrijeđeni interesi drugog naroda. 

U riječ mu se ubacio izaslanik Darko Babalj kojeg je Raguž pitao je li status "qou" što jedni imaju državu u državi, a drugi ne mogu sebi birati legitimne predstavnike. 

Predsjedatelj Doma naroda PSBiH Bariša Čolak je rekao da u ovom trenutku nikome ne trebaju tenzije već zdrav razum s obzirom na to da su izgubljena tri mjeseca.

Čolak je predložio zaključak kojim Dom naroda predlaže Zastupničkom domu PSBiH da prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH razmatra po hitnoj proceduri kako bi uštedjeli vrijeme. 

Šef Kluba izaslanika iz reda bošnjačkog naroda Halid Genjac rekao je da je nezahvalno u ovakvim prilikama odgovoriti na komplicirana pitanja domova naroda, izbornog procesa i legitimnosti predstavnika. 

On je istaknuo da BiH mora rješavati presude domaćih i međunarodnih sudova, a koje se odnose na Izborni zakon BiH. Ipak, Genjac smatra da je pogrešan način da se ovako važna pitanja rješavaju u hitnoj proceduri.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije