sjednica

Dom naroda PSBiH - Odgođeno izjašnjavanje o izmjenama izbornog zakona BiH

17.04.2018.
u 12:51

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas, nakon diskusije o zahtjevu Zastupničkog doma državnog parlamenta da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH bude razmatran po hitnom postupku, usvojio zaključak koji je predložio Klub hrvatskih izaslanika u Domu naroda.

Zaključkom, koji je tijekom diskusije predložila predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda Ljilja Zovko, Dom naroda je odgodio izjašnjenje o zahtjevu Zastupničkog doma državnog parlamenta za razmatranje predloženog zakona po hitnom postupku.

Također zaključak predviđa da Dom naroda zaduži Centralnu izbornu komisiju BiH, Agenciju za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Vijeće ministara BiH i Agenciju za javne nabavke BiH, da u roku od sedam dana od usvajanja ovog zaključka dostave mišljenje o predloženom zakonu, svako iz okvira svoje nadležnosti.

Zaključkom je definirano i da iduća sjednica Doma naroda bude održana do kraja mjeseca, odnosno najdalje do 26. travnja.

Zastupničkog dom PSBiH ranije je podržao predloženi zakon koji, između ostalog, predviđa da se rezultati izbora evidentiraju na osnovu izvoda iz optičkih skenera.

Navedeno je da će Središnje izborno povjerenstvo BiH propisati procedure koje omogućavaju da određeni birački odbor ili više njih može uz skeniranje obaviti i ručno brojanje te u poseban obrazac unijeti i rezultate ručnog brojanja.

U slučaju da se rezultati ručnog brojanja i optičkog skeniranja razlikuju, propisano je da Središnje izborno povjerenstvo BiH u glavnom centru za brojanje obavi ponovno optičko skeniranje i brojanje te utvrdi točan rezultat glasanja na biračkom mjestu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?