Sarajevo

Dom naroda PSBiH o proračunu po skraćenom postupku

21.07.2020.
u 10:43

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu, koji je dostavljen od Zastupničkog doma državnog parlamenta. Odlučeno je da prijedlog ovog zakona bude razmatran po skraćenom postupku.

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić kazao je da je to znak da će danas imati izvanrednu sjednicu odmah nakon ove redovne, na kojoj će po skraćenom postupku razmatrati predloženi proračun..

Zastupnički dom prošlog je tjedna, po skraćenom postupku, usvojio Prijedlog zakona o Proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Predloženi proračun Zastupnički dom je usvojio uz jedan amandman koji su poslanici prethodno podržali, a koji se odnosi na osiguranje sredstava za pomoć u rješavanju migrantske krize, kojim je najviše pogođena Unsko-sanska županija.   

Predsjedništvo BiH je 26. lipnja utvrdilo Priјеdlоg zakona o Proračunu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbvеzа BiH zа 2020. gоdinu, sa izmjenama u tekstu Zakona o Proračunu u dijelu koji se odnosi na Parlamentarnu skupštinu BiH - Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta.

Prethodno je Vijeće ministara BiH utvrdilo Nacrt zakona o Proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH 2020. godine, kojim su uvažene okolnosti izazvane pandemijom Covida 19.

Ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u 2020. godini iznose 996.000.000 KM, koliko iznose i ukupni rashodi, a što je u odnosu na Proračun 2019. godine više za 30.000.000 KM ili tri posto. Servisiranje vanjskog duga iznosi 807.552.931 KM i manje je za 18,2 milijuna KM ili dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

Dom naroda bi, između ostalog, trebao razmatrati Godišnje izvješće Centralne banke BiH za 2019. godinu, Izvješće o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2019. godinu, kao i više revizorskih izvješća o financijskoj revizji institucija BiH.  

Delegat Denis Bećirović je predložio, a Dom prihvatio, da se zaduže zajedničke službe da pripreme izmjene Poslovnika Doma naroda, kako bi se omogućilo i online zasjedanje Doma u izvanrednim okolnostima.

Zastupnički dom je ranije izmijenio svoj Poslovnik na način da je moguće održavanje i online sjednica tog doma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?