SARAJEVO

Dom naroda PFBiH sutra razmatra rebalans proračuna i braniteljski zakon

17.07.2019.
u 11:38

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Tomislav Martinović sazvao je za sutra sjednicu tog doma na kojoj će delegati razmatrati zakon o braniteljima kao i rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Pred delegatima je Prijedlog Zakona o demobiliziranim braniteljima i članovima njihovih obitelji kojeg su jučer prihvatili poslanici Predstavničkog doma, a on propisuje 16 prava, među kojima su redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više.

Uvjet je da su najmanje godinu bili u obrambenim redovima tijekom proteklog rata u BiH i najmanje godinu na evidenciji neuposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u obrambenim postrojbama.

Zakon propisuje javnu objavu jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko - invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Analizom stanja demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji utvrđeno je da bi pravo po tom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 demobiliziranih branitelja koji se nalaze u stanju potrebe.

Predstavnički dom FBiH podržao je i rebalans ovogodišnjeg proračuna kao i predloženi zakon o njegovom izvršenju čime je osigurano 25 milijuna KM za primjenu novog braniteljskog zakona, a sutra bi ga u istom tekstu trebao odobriti i Dom naroda kako bi bilo omogućeno njegovo stupanje na snagu.

Za sva tri zakonska rješenja, koja bi omogućila isplatu braniteljskih naknada, predložen je hitni zakonodavni postupak kako bi oni mogli što prije stupiti na snagu, a pripadnici te populacije ostvariti zakonima propisana prava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije