Parlament FBiH

Dom naroda odobrio Nacrt zakona o prijevozu opasnih tvari

Dom naroda
02.03.2017.
u 15:30

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na sjednici Nacrt zakona o prijevozu opasnih tvari i uputio ga u tromjesečnu javnu raspravu. Nacrt je izaslanicima obrazložio federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara, a izaslanik Mirko Batinić rekao da je ovaj zakon u podijeljenoj nadležnosti Federacije i županija, zbog čega treba zatražiti i mišljenje županijskih skupština. 

Ranije je ministar Čampara za Fenu izjavio da na jedinstven način treba pravno urediti pitanje prijevoza opasnih tvari u Federaciji BiH.

Zakon uređuje uvjete za prijevoz opasnih tvari u cestovnom, željezničkom, zračnom i prometu na unutarnjim plovnim putevima. Propisuje obvezni odgovarajući certifikat bez kojeg ne bi bilo moguće prevoziti eksplozivne tvari.  Također, uređuje dužnosti pravnih i fizičkih osoba koje sudjeluju u prijevozu opasnih tvari uvjete za ambalažu i vozila.

- Donošenje zakona je obveza koja proizilazi iz Sporazuma o pridruživanju BiH Europskoj uniji te je navedeno pitanje potrebno uskladiti s direktivama EU. To omogućava državi slobodno kretanje putnika i robe na nediskriminirajućoj osnovi - istaknuo je Čampara.

Zakon je, kako dodaje, neophodan na području Federacije jer na državnoj razini ne postoji, dok je donesen u Republici Srpskoj.

- Za provođenje ovog zakona u proračunu Federacije BiH potrebno je osigurati novčana sredstva za plaće državnih službenika koji rade na rješavanju zahtjeva za izdavanje odobrenja za prijevoz opasnih tvari i obavljanje poslova inspekcijskog nadzora (ukupno sedam izvršitelja) i ta sredstva su već utvrđena i planirana proračunom Federacije BiH - dodao je Čampara u izjavi za Fenu.

Za počinjene prekršaje zakonom su predviđene sankcije od 500 do 50.000 KM u ovisnosti od počinitelja i vrste počinjenog prekršaja.

Do sada je Federalno ministarstvo unutarnjih poslova proučilo sve primjedbe i sugestije iznesene od nadležnih organa (ukupno 98) te je većinu tih sugestija prihvatilo da bi u Federaciji zakonski bio reguliran prijevoz opasnih tvari. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije