Izbor: Reformska agenda ili socijalni udar

Dom naroda odlučuje hoće li mirovine u prosjeku biti niže oko 150 maraka od sadašnjih

27.04.2017.
u 08:00

S 53 glasa “za”, 20 “protiv” i jednim suzdržanim Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na jučerašnjem nastavku 20. redovite sjednice usvojio je Zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju Federacije BiH o kojemu su zastupnici u tom domu raspravljali 14. ožujka. Na svojoj 21. redovitoj sjednici danas će ga razmatrati i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Dobije li potrebnu većinu, Federacija BiH će dobiti novi Zakon o MIO. Trenutačno je u Federaciji BiH 400 tisuća umirovljenika, a cilj je Zakona, koji je dio Reformske agende, stabilizirati Zavod MIO te osigurati redovite isplate mirovina. Na prijedlog ovog zakona bio je uložen 91 amandman. Vlada je sve amandmane, od kojih je najviše njih - 79 predložio SDP, odbila, a učinio je to i Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Odbijeni amandmani

Prethodno su odbijeni i amandmani Kluba Hrvata u Domu naroda. Među njima i amandman koji se odnosi na povećanje boda za obračun mirovina čiji je cilj bio otkloniti diskriminaciju budućih u odnosu na postojeće umirovljenike. No, upravo se nije udovoljilo tom zahtjevu. Zbog toga je jučer do kasno potrajao sastanak Kluba hrvatskih zastupnika u oba doma s obzirom na to da je upravo zahvaljujući glasovima Hrvata Dom naroda prije nekoliko mjeseci zaustavio donošenje tog zakona. U suštini, problem se svodi na sljedeće - da će svi oni koji nakon što zakon stupi na snagu automatski u prosjeku dobiti manje mirovine između 150 i 300 maraka. Donošenje novoga zakona dio je reformskih obveza na koje su pristale vlasti u FBiH, no zasigurno ne i na ovakve drastične izmjene koje umirovljenike guraju još jednu stepenicu niže na razine socijalnih slučajeva. Izmjene odredbi ovoga zakona rezultat su procjene kako dovesti Zavod za mirovinsko i zdravstveno osiguranje na pozitivno poslovanje jer sadašnji trend ne obećava. Uz to, najavljuje se povratak u prava bivših vojnika kojima su ona oduzeta kroz revizije. Zahvaljujući novom zakonu, FBiH dobiva bodovni sustav za izračun visine starosnih mirovina. U praksi će to značiti da će budući umirovljenik za svaku godinu staža s uplaćenim doprinosima ostvarivati po jedan bod ako mu je plaća bila u visini prosječne u FBiH.

Koeficijent 13,6

Kad podnese zahtjev za mirovinu, broj tako ostvarenih bodova bit će pomnožen s općim bodom 13,6. Tako će svatko moći okvirno izračunati svoju mirovinu. I upravo ta činjenica je jedna od najproblematičnijih. Uz Zakon o MIO, koji bi Dom naroda danas trebao razmatrati po žurnom postupku, na dnevnom redu 21. sjednice je i niz drugih vrlo značajnih zakonskih rješenja. Među njima su i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu te prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit o kojima bi se trebalo raspravljati po skraćenoj proceduri. Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o igrama na sreću te o izvršenju kaznenih sankcija. U formi nacrta pred izaslanicima će se naći zakoni o kontroli i ograničenoj uporabi duhana. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije