OBJAVILA NASA

Dolazi 'ružičasti' Mjesec: Pogledajte kad ga možete očekivati

Ružičasti Mjesec
Nikola Cutuk/PIXSELL
05.04.2023.
u 08:01

Ovaj puni Mjesec poznat je i kao uskrsni Mjesec s obzirom na to da se po njemu uglavnom računa datum Uskrsa u kršćanskom kalendaru

'Ružičasti' Mjesec, odnosno travanjski puni Mjesec, bit će vidljiv sutra oko 6.35 sati po našem vremenu, javila je NASA. To je i prvi puni Mjesec proljeća. Iako nosi naziv "ružičasti", neće tako izgledati. Naime, naziv nosi od ranog proljetnog cvata divljeg cvijeća poznatog kao ružičasta mahovina. 

Ovaj puni Mjesec poznat je i kao uskrsni Mjesec s obzirom na to da se po njemu uglavnom računa datum Uskrsa u kršćanskom kalendaru. Uskrs se računa na temelju punog Mjeseca i pada u nedjelju nakon prvog uštapa poslije proljetnog solsticija. Zbog toga je Uskrs katkada u ožujku, a ove godine obilježava se 9. travnja, tri dana nakon punog Mjeseca.

Prije ružičastog Mjeseca ove je godine bio "Crvoliki Mjesec", a sljedeći Mjesec je "Cvjetni Mjesec". Travanj je mjesec također poznat kao "Mjesec trave koja klije", "Mjesec jaja" i "Mjesec ribe". 

Osim ružičastog Mjeseca, ovog tjedna na nebu će vidljiva biti tri planeta. 

Danas će na nebu Venera biti najsjajnija, a vidljivi će biti Merkur i Mars, objavila je NASA. 

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?