HELEZ IZMJESTIO DOKUMENTACIJU

Dokumenti o invalidninama na “sigurnoj lokaciji” u Sarajevu

'EPS ZUKAN HELEZ'
Foto: ''
19.02.2014.
u 09:31

Na ovakav korak ministar Zukan Helez odlučio se nakon vala prosvjeda u kojima su zapaljene zgrade županijske Vlade i državnog Predsjedništva

Većina dokumentacije Ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata FBiH iz zgrade federalne Vlade u sarajevskoj Alipašinoj ulici izmještena je u prostorije koje entitetska Vlada koristi u zgradi Uniprometa u Novom Sarajevu, doznaje Večernjak.

Na ovakav korak ministar Zukan Helez odlučio se nakon vala prosvjeda u kojima su zapaljene zgrade županijske Vlade i državnog Predsjedništva. Strahujući da bi se isto moglo dogoditi i s glavnom zgradom Vlade Federacije, Helez je naredio da se dokumentacija Sektora za financije i nekih drugih odjela njegovog ministarstva smještenih u tom objektu izmjeste “na sigurniju lokaciju”. Odabrana je zgrada Uniprometa koju koriste neka od entitetskih ministarstava, jer se ona nalazi u dijelu Sarajeva koje nije zahvaćeno prosvjedima.

- Prilično panično je organizirano izmještanje dokumentacije, koja uključuje i podatke o isplati invalidnina i svih ostalih davanja. Prostorije u kojima se nalaze sektori Ministarstva za pitanja branitelja vjerojatno bi prve stradale u slučaju demoliranja ili paljevine zgrade Vlade Federacije. Ovako je dokumentacija izmještena na sigurno - kaže naš sugovornik iz entitetske Vlade. Iako su iz Vlade demantirali izmještanje dokumentacije u jeku najvećih prosvjeda, doznajemo kako su još neka ministarstva sklonila dio svoje dokumentacije, uključujući pečate i memorandume. Helez je, čini se, ipak, otišao korak dalje od svih pa je tako uveo i posebne “sigurnosne mjere“ u slučaju eskaliranja krize. Svog predstojnika ureda Salku Bebu zadužio je za koordiniranje svih aktivnosti i poduzimanje propisanih mjera, uključujući evakuaciju zaposlenih i preostale dokumentacije. Ministarstvo za pitanja branitelja, odnosno njegovi sektori, smješteni su na nekoliko različitih lokacija u Sarajevu pa je “koordinacija”, čini se, neminovna.

Kao što je poznato, zgrada Vlade Federacije je već jednom bila demolirana, i to baš za vrijeme prosvjeda braniteljske populacije u travnju 2010. godine. Situacija je eskalirala, a zgrada federalne Vlade je demolirana. Dio Vladine dokumentacije tada je uništen, a ako ništa drugo, entitetske vlasti su iz toga izvukle neku pouku pa sad malo ozbiljnije pristupaju zaštiti imovine i dokumenata. Za razliku od njih, u županijskim vladama u Sarajevu i Tuzli morat će dokumentiranju pristupiti iznova, jer su u požarima koje su podmetnuli nasilni prosvjednici uništene tisuće dokumenata skoro svih ministarstava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije