Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dokument naručite mailom, stiže vam na vrata ma gdje bili

18. veljače 2019. u 14:00 0 komentara 90 prikaza

U cilju lakšeg izdavanja dokumenata u nadležnosti Matičnog ureda, Općina Posušje predstavila je mogućnost elektroničkog podnošenja zahtjeva i izdavanja uvjerenja i izvoda iz matičnih knjiga na kućnu adresu, piše Večernji list BiH. 

Plaćanje unaprijed

- Prateći moderne tehnološke trendove, ali i slijedeći BFC politiku pristupačnosti, Općina Posušje odlučila se na ovaj korak kako bi olakšala postupak izdavanja dokumenata osobama rođenim u Posušju, koje se trenutačno nalaze izvan naše općine, ali i ostalim korisnicima usluga - kažu iz Općine Posušje. Troškove poštarine i upravne pristojbe plaćat će se unaprijed prigodom narudžbe izvoda. Cijena poštarine je pet eura bez obzira u koju zemlju se šalje izvadak i/ili uvjerenje. Na tu cijenu treba dodati i pristojbu za željeni dokument. Pristojbe za dokumente koji se mogu zatražiti ovim putem iste su kao i kada se on traži osobno u Matičnom uredu. Tako ćete za izvadak iz matične knjige rođenih platiti 5 KM, međunarodni 10 KM, izvadak iz matične knjige vjenčanih je 5 KM, međunarodni 10 KM, izvadak iz matične knjige umrlih 5 KM, međunarodni 10 KM, uvjerenje o državljanstvu 5 KM, uvjerenje o slobodnom bračnom stanju 5 KM.

Dokaz o identitetu

Ta usluga zasigurno će dobro doći Posušacima u inozemstvu jer više ne moraju obvezati nekoga od rodbine da prolazi proceduru na šalteru Općine, a onda autobusom šalje dokument kako je to i najčešće. Svima koji planiraju preko e-matičara zatražiti dokument, iz Matičnog ureda općine Posušje preporučuje se da provjere nalaze li se njihovi podaci u tom uredu. To se može učiniti slanjem upita s osnovnim podacima na e–mail adresu ematicar@opcina-posusje.ba. Uz zahtjev za izdavanje dokumenta potrebno je priložiti dokaz o identitetu ili srodstvu s osobom za koju se traži izvadak i/ili uvjerenje (preslika osobnog dokumenta) te dokaz o uplati. Traženi dokument bit će poslan preporučenom poštom sljedećeg radnog dana nakon što potvrdni e-mail o narudžbi/uplati stigne na e-mail adresu Matičnog ureda.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.