drama u bolnici

Dok su spašavali bebu, liječnici se istovremeno borili i za život majke. Mela i Dani sad su dobro

Foto: Klix.ba
1/2
27.06.2019.
u 13:00

Drama u bolnici - hitni carski rez, amputacija noge i operacija aorte mlade pacijentice

Liječnici KCU-a u Sarajevu spasili su život mladoj pacijentici Meli Bajrambašić i njezinoj bebi. Mela i novorođenče preživjeli su zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu nekoliko kirurških timova, piše Klix. Na Klinici za kardiovaskularnu kirurgiju KCUS-a pacijentici je, neposredno nakon carskog reza, urađena visoka amputacija desne noge i rekonstrukcija disekcije aorte.

Teška dijagnoza

Nakon kirurških zahvata majka i beba su dobro. Pacijentica je primljena na Kliniku za ginekologiju KCUS-a 12. lipnja s jakim bolovima u desnoj nozi. Ginekolozi su uradili hitni pregled trudnice i ustanovili da je beba ugrožena. - U interesu majke i djeteta odlučili smo uraditi hitni carski rez. Bebu smo odmah prebacili na Kliniku za pedijatriju, a pacijenticu radi daljnjeg zbrinjavanja u zgradu CMB-a KCUS-a. Čestitam svim timovima liječnika i sestara KCUS-a - navela je doc. dr. Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, ravnateljica Discipline za ginekologiju i porodništvo, piše Klix. Borbu za život bebe preuzela je ekipa s Odjela neonatologije Klinike za pedijatriju, koja je, osim reanimacijskih mjera, bebu uvela u induciranu komu i hipotermiju 72 sata. Istodobno se nastavila borba za život majke. Prema riječima doc. dr. Nermira Granova, šefa Klinike za kardiovaskularnu kirurgiju, nakon prijma pacijentice dijagnostika je pokazala kako se radi o rascijepljenu i raslojavanju aorte cijelom dužinom. Dodatnim analizama utvrđeno je da je desna noga nepovratno oštećena te da iz tkiva desne noge izlaze produkti koji dodatno otežavaju funkciju već ugroženih vitalnih organa. - Bilo je teško donijeti odluku o daljnjem liječenju jer u literaturi ne postoje opisi ni smjernice za ovakvo iznimno rijetka stanja. Još teže je bilo izaći pred mladu osobu i reći joj da moramo prvo uraditi visoku amputaciju desne noge, a potom neizvjesnu operaciju, gdje su minimalne šanse za preživljavanje.

Samo sam pitala za bebu...

Nakon amputacije desnog ekstremiteta pristupili smo operativnom zahvatu na aorti. Situaciju je dodatno usložnjavala činjenica da je rascjep počeo u samom korijenu aorte te da je zahvatio i lijevu koronarnu arteriju, koja najvećim dijelom prehranjuje srce. Uspjeli smo rekonstruirati i reparirati aortu te najvećim dijelom sanirati posljedice disekcije aorte. Dan poslije operacije pacijentica se probudila, a već treći se uz pomoć fizioterapeuta i kretala - rekao je doc. Granov. - Moja velika želja bila je postati majka. Kada su mi rekli da sam životno ugrožena i da ću ostati bez noge te da je neizvjesno hoću li uopće preživjeti, ja sam samo pitala kako je moja beba. Dr. Granov mi je pokazao fotografiju mog sina kojem sam dala ime Dani. Znala sam od početka što se događa, ali sam vjerovala liječnicima. Dr. Granov je moj anđeo čuvar, ali i svi ostali su fenomenalni - istaknula je pacijentica koja se oporavlja. - Sretna sam što su majka i beba preživjele jer su bile u životnoj opasnosti zbog pucanje aorte. Ovo je velik uspjeh za sve nas u KCUS-u, a najvažnije je što će majka i beba uskoro biti pušteni kući - kazala je ravnateljica KCUS-a Sebija Izetbegović. Disekcija aorte hitno je stanje u kardiokirurgiji s velikom stopom smrtnosti. Prema literaturi, 24% pacijenata ne dočeka operaciju, a operativni mortalitet je 45%. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?