Dok se čeka 22. izdanje, brojni se prisjećaju početka milenija i prvih pobjednika

Večernjakov pečat
14.05.2023.
u 10:46

Pozitivan šok, iznenađenje, nevjerica, bezbroj pitanja..., takve su reakcije mnogih nominiranih za Večernjakov pečat, izbor Osobe godine u BiH i najboljih u kategorijama prema izboru Ocjenjivačkog suda, a koji u obzir uzima i prijedloge čitatelja koji dolaze putem Facebook stranice Večernjeg lista BiH i Večernjakova pečata te Instagrama.

Točka na “i” za prošlu godinu

Upravo će ovom manifestacijom biti stavljena točka na “i” za prošlu godinu, a ovih 150 nominiranih obilježilo ju je na pravi način. Osobe godine tijekom dosadašnjih Pečata bili su Mijo Brajković, Vinko Puljić, Dragan Čović, Emir Kabil, Ivan Ljubičić, Milorad Dodik, Miroslav Lajčák, Ante Kvesić, Halid Bešlić, Franjo Rajković, Lukrecija Mamić, Sejdić i Finci, pape Franjo i Benedikt XVI., Husejn Smajić, Enis Bešlagić, Marko Pipunić, četiri izbornika - Zlatko Dalić, Vahid Halilhodžić, Mladen Krstajić i Vladimir Petković. Zatim na punoljetnosti, 18. Večernjakovu pečatu, Osobe godine bili su Zlatko Dalić i Vatreni iz BiH: Ivan Rakitić, Dejan Lovren, Mateo Kovačić, Tin Jedvaj, Vedran Ćorluka, Mario Mandžukić i Luka Modrić, koji je nastupao za Zrinjski. Na 19., prvom pandemijskom Večernjakovu pečatu, Osobe godine bile su dvije Sarajke i Banjolučanin - infektologinja Alemka Markotić te epidemiolozi Darija Kisić Tepavčević i Alen Šeranić. Ovih troje liječnika postali su heroji u borbi protiv pandemije COVID-19 u trima državama. Pretprošle godine Večernjakovim pečatom okitili su se članovi Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda koji su rodom iz BiH, njih 12. To su Denis Ćorić iz Mostara, Aida Filipović iz Sarajeva, Zlatan Milišić iz Sarajeva, Dragica Pajević Alp iz Banje Luke, Dragan Močević iz Mostara, Davorka Garagić iz Tuzle, Snježana Leovac iz Sarajeva, Alen Hodžić iz Cazina, Nataša Nadaždin iz Mostara, Mirjana Kavelj iz Sarajeva, Asja Hadžihasanović iz Sarajeva i Marija Vučina iz Stoca. Prošle godine Večernjakov pečat otišao je u ruke kolektiva, HŠK Zrinjski, svih igrača i stručnog stožera. Personifikacije najuspješnijeg sportskog kolektiva u državi, kada su se sagledali svi aspekti, bili su trener Sergej Jakirović i kapetan Nemanja Bilbija, koji su osvojili najveći broj glasova te je tako ovaj tim ponio titulu Osobe godine u BiH, a nagradu su dodatno uveličali izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić, koji je proglasio pobjednike, te nogometaš Luka Modrić, koji je čestitao laureatima – Zrinjskom, klubu za koji je nekada igrao.

Specifičnost prošlogodišnjeg Pečata jesu i najave nominacija s različitih strana svijeta, od Singapura do Washingtona. Nagrada “Pečat za mir”, po uzoru na slogan manifestacije, pripala je narodu Ukrajine, čije su patnje, ali i herojski otpor agresoru ujedinili svijet u podršci i molitvi za prestanak rata. Uručena je i Večernjakova Povelja mira kao znak velike potpore BiH Ukrajini, a primio ju je provincijal Provincije svetog Mihovila u Žitomiru fra Danyil Stanislav Botvina. Posebno priznanje uručeno je i ukrajinskom javnom RTV servisu koji je sudjelovao u realizaciji Večernjakova pečata, što je bio nevjerojatan pothvat s obzirom na ratne uvjete u kojima su se javljali na događaj godine. Večernjakov pečat okupio je brojne uspješne ljude iz raznih oblasti, a govori s manifestacije još se pamte.

Amerika na Pečatu

Jedan od najzapaženijih bio je onaj američkog predsjednika Billa Clintona. - Kao predsjednik znao sam da Sjedinjene Američke Države moraju nešto učiniti kako bi pomogle u zaustavljanju rata i krvoprolića u BiH. Daytonski sporazum pomogao je da se donese mir u zemlju.

Dvadeset godina poslije iznimno cijenim to što Bosna i Hercegovina ostaje privržena izgradnji stabilne, demokratske i napredne države u srcu Europe. Integracija u Europsku uniju i NATO ojačat će temelje te izgradnje - kazao je Bill Clinton, a iako je gotovo desetljeće prošlo od tog govora, još se čeka da se njegove riječi obistine. A dok čekamo, stižu nam i nove poruke za BiH, opet preko Večernjakova pečata.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije