KONTRA

Dok SBŽ uvodi mjere štednje, FBiH odobrava nove troškove

'vlada sbz 1. 824'
Foto: ''
02.02.2014.
u 09:51

FBiH je preuzela osnivačka prava nad zavodima, te sukladno tomu imenuje ravnatelje i upravna vijeća. Trošak smještaja ispostavlja se županijama iz kojih korisnici usluga dolaze

Vlada SBŽ trenutačno aktivno radi na izradi programa mjera zaustavljanja daljnjeg deficita. I dok svih osam ministarstava rade na definiranju prihodovne i rashodovne strane, odnosno traže načina kako srezati troškove te ostvariti dodatne prihode, od početka nove godine na naplatu stižu novi, za 34 posto uvećani računi za smještaj 175 korisnika s područja SBŽ-a u tri Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba, u zavodima Drin i Bakovići u Fojnici te Pazariću u SŽ. Odlukom upravnih vijeća tri zavoda cijena smještaja jednog korisnika povećana je s 26 na 35 KM, a povećanje cijene koje bi proračun SBŽ opeterilo za dodatnih pola milijuna maraka odobrilo je federalno Ministarstvo rada i socijalne politike koje je dalo suglasnost da se računi s novim cijenama ispostavljaju od 1.siječnja 2014. Naime, FBiH je preuzela osnivačka prava nad zavodima, te sukladno tomu imenuje ravnatelje i upravna vijeća. Trošak smještaja ispostavlja se županijama iz kojih korisnici usluga dolaze.

Čelnici SBŽ, međutim, izračun nove drastično povećane cijene smještaja po korisniku odlučili su ne prihvatiti. Računi s novom cijenom koji stižu centrima za socijalni rad u općinama se vraćaju, pa i po cijenu sudskih tužbi. Stav je ovo Nikole Grubešića (HDZ BiH), ministra rada i socijalne skrbi u Vladi SBŽ, koji je prihvatila i cjelokupna Vlada na čelu s predsjednikom Tahirom Lendom (SDA). Prvi je s uvođenjem nove cijene smještaja krenuo Zavod Drin. Uvođenje novih cijena odmah su prihvatili i zavodi u Bakovićima i Pazariću, a blagoslov su dobili od federalnog ministra rada i socijalne politike Vjekoslava Čambera. Ministarstvo je dalo suglasnost za povećanje cijena. Novu kalkulaciju cijena, međutim, najmanje će osjetiti upravo korisnici Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba. Na hranu, ogrjev i sve ostale troškove smještaja i skrbi korisnika troši se tek trećina (10,79 KM), a preostale dvije trećine (24,21 KM) idu na troškove rada.

“Enormne cijene naknada članovima upravnih vijeća, nerealno visoki troškovi amortizacije, višak zaposlenih, sve to treba preispitati. Smatram da centri za socijalni rad trebaju vraćati ispostavljene drastično uvećane račune, i po cijenu sudskih procesa”, istaknuo je ministar Grubešić. Ovakvo shvaćanje utvrđivanja cijene daje vam mogućnost da dan boravka bude i 70 KM. Kalkulacija cijena mora biti javni dokument, s jasno i nedvosmisleno utvrđenim i razgraničenim elementima kalkulacije”, kaže ministar Grubešić. Ovo je još jedan primjer kako Vlada FBiH olako prihvaća povećanje troškova koji idu na teret županija. Preuzimanjem osnivačkih prava Vlada FBiH je ta koja imenuje čelnike zavoda za čije odluke daje blagoslov, a račun ispostavlja županijama bez ikakvih konzultacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?