reportaža IZ COVID ODJELA

Dok obilazimo pacijente, mnogi se bore za svaki udisaj, no nitko se ne predaje...

06.04.2021.
u 13:12

Kada su nam iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu pozitivno odgovorili na naš upit da napravimo reportažu iz COVID odjela, u isto smo vrijeme bili i uzbuđeni, ali i pomalo preplašeni. Iako smo u dugogodišnjem novinarskom i fotoreporterskom poslu bili na bezbroj događaja, tužnih, sretnih, tragičnih..., odlazak na “ratište” na kojem se s koronavirusom, nevidljivim neprijateljem, već dulje od godinu dana na prvoj crti bore zdravstveni djelatnici diljem BiH, za Pixsellova je fotoreportera bio nešto posebno, piše Večernji list BiH. 

Nada u ozdravljenje

Prije nego što smo pošli u obilazak triju katova na kojima su smješteni pacijenti zaraženi koronavirusom, ljubazno medicinsko osoblje bolnice pripremalo nas je pomažući nam odjenuti zaštitnu opremu.

Valjalo je na sebe navući zaštitno odijelo, dvije maske, dvoje rukavice, vizir... Trajalo je to punih pola sata. A pod tim teretom, vjerujte, nije lako disati. Nismo mogli, a ne pomisliti kako je liječnicima i medicinarima koji cijelu, šestosatnu smjenu, kada se obuku i pripreme za boravak s pacijentima u COVID odjelu, doslovce ne mogu ni jesti, ni piti, pa ni otići u toalet.

U pratnji osoblja ulazimo u sobe, neki su pacijenti bolje, čak mogu i ustati, prohodati, mobitelom se čuti sa svojim najmilijima. Drugi sjede, ali dišu uz potporu kisikom. No, nitko ne odustaje, njihovi su pogledi puni nade. Nade u ozdravljenje. I bolje sutra. Treći se pak bore za život. Neki danima, pa i tjednima. I upravo to je, kažu nam liječnici i medicinari, najgore - kada gledaju borbu pacijenta za svaki udisaj. A neki od njih, nažalost, ne uspiju se izboriti sa smrtonosnim virusom. Bolest, kažu nam liječnici, ne bira. Podjednako obolijevaju i stariji i mlađi. I svima njima borba s koronavirusom je poput ruskog ruleta. Nikad se ne zna tko će izgubiti bitku za život. U obilasku bolničkoga COVID odjela posebice nas se dojmila požrtvovnost liječnika i medicinara. Medicinsko osoblje, od prvoga do posljednjeg, stalno je uz pacijente. Prate vitalne parametre, daju terapiju... Opreme i lijekova ne nedostaje.

Sedmero na respiratoru

Naš posjet COVID odjelu trajao je nešto dulje od sat vremena. Na odlasku zahvaljujemo bolničkom osoblju što nam je omogućen obilazak, a ono nas ispraća uz najnoviju koronastatistiku koja govori kako je u posljednja 24 sata u COVID odjel Opće bolnice primljeno 17 pacijenata, a 22 su otpuštena kući (veselimo se podatku da je broj oporavljenih veći od novohospitaliziranih, nap. a.). Od ukupno 187 pacijenata, koliko ih je bilo u ponedjeljak ujutro na bolničkom liječenju u COVID odjelu ove zdravstvene ustanove, 12 je smješteno na poslijeintenzivnu njegu, 10 je na intenzivnoj njezi, sedam na respiratoru te osam na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Nažalost, u istome je razdoblju zabilježen i jedan smrtni ishod od posljedica koronavirusa. Na povratku u redakciju svraćamo i do sarajevskoga groblja Vlakovo. Tamo već godinama nije bilo tužnije. Brojni grobovi nijemo pričaju priču o desecima izgubljenih života. Mnogi su otišli prerano. Pobijedio ih je nevidljivi neprijatelj... •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije