Na veletržnici u Tasovčićima

Dok im u Europi cijene "luduju", trešnje u Čapljini "skromnih" pet KM

12.05.2023.
u 18:50

Rane trešnje na veletržnici u Tasovčićima pokraj Čapljine trenutačno koštaju od 4 do 5 KM po kilogramu. Zanimljivo, cijena prvih trešanja koje, prema tradiciji, u prodaju stižu oko Praznika rada, 1. svibnja, bila je 5 KM.

U novinarskoj kartoteci vidjeli smo da su 2001. godine prve trešnje u prodaju stigle 2. svibnja, a stajale su od 3 do 4 KM. Dakle, cijena prvih trešanja na hercegovačkoj burzi voća i povrća u protekle 22 godine gotovo da i nije rasla.

Proteklih su dana kolege iz hrvatskih medija izvješćivali o astronomskim cijenama trešanja na tamošnjim tržnicama, pa se tako košarica trešanja u Splitu prodavala za 7 eura, "što znači da je kilogram trešanja 28 eura", navod je kolega iz jedne hrvatske tiskovine. Ništa bolje nije bilo ni u Zagrebu, gdje se kilogram ranih trešanja na popularnom Dolcu cijenio čak 15 eura.

Kao malu utjehu kolege u Večernjem u RH navode podatak kako su lani u na istoj tržnici prve trešnje stajale 100 kuna, odnosno nešto manje od 14 eura. Ništa bolja situacija nije ni u Crnoj Gori. Prve trešnje na zelenoj tržnici u Podgorici 8. svibnja su se prodavale za 30 eura po kilogramu. Međutim, sve je to utješno prema cijeni trešanja polovinom travnja u jednom od supermarketa u njemačkom gradu Waren, u saveznoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern, gdje se kilogram prodavao za 49,99 eura

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?