SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA HDZ-a BiH

Dogovoriti dinamiku oko vlasti, poštovati narodni legitimitet

HDZ BIH
VL FOTO
15.11.2014.
u 09:50

Čović je rekao kako očekuje prijateljske razgovore sa SDA danas u Mostaru

Predsjedništvo HDZ-a BiH jučer je na sjednici u Mostaru razgovaralo o izbornim rezultatima, uspostavi vlasti na županijskim razinama pa sve do državne. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je nakon sjednice kako i dalje inzistira da se pri uspostavi državne vlasti poštuje narodni legitimitet te je najavio kako očekuje dogovor sa SDA unatoč provokativnih poruka koje je jučer uputio dio predstavnika stranaka koje su u nedjelju potpisale Sporazum o principima nove vlasti. Odbacio je optužbe političkog Sarajeva da ima određene obveze prema SNSD-u i Miloradu Dodiku objašnjavajući da je jedino odgovoran prema svojim biračima.

Sadržaji dokumenata

“Jedino što imamo kao obvezu jest hrvatski narod, HNS i HDZ BiH. Želim da se pri uspostavi vlasti poštuje narodni legitimitet i legalitet”, kazao je. Na sjednici je bilo riječi i o današenjem sastanku HDZ-a i SDA koji će biti održan u Mostaru. “Principi za definiranje programskih ciljeva za formiranje koalicije na državnoj, entitetskoj i županijskim razinama za mandatno razdoblje 2014. do 2018.”, naziv je prijedloga dokumenta SDA koje donose kao podlogu za razgovore danas s HDZ-om, a o njima su izaslanstva stranaka već razgovarala i upoznala se sa sadržajem na sastanku nedavno u Sarajevu. Ima 13 točaka i u dijelu se podudara s principima koje koalicija HNS-HDZ BiH definirala kroz naziv “hrvatski odgovor”. Ovaj dokument ima 7 točaka i također je polazište za razgovore HDZ-a BiH sa svim strankama s kojima se vode razgovori oko formiranja vlasti. Jedna od posebnih točki sjednice Predsjedništva HDZ-a jučer je bila upravo dogovor oko uspostave strategije oko ključnih pitanja koja su prezentirana kroz program koji je HDZ i HNS BiH imao u izborima, a koji su nazvali Hrvatski odgovor, kako bi to pretočili u jedan strateški dokument.

Od županija prema državi

Oko važnih pitanja vezanih uz budućnost BiH, napredak prema EU i NATO-u SDA i HDZ imaju iste stavove, a o svim drugim pitanjima bit će danas riječi na sastanku. Čović je izjavio jučer kako očekuje prijateljske razgovore na kojima će se dogovoriti dinamika uspostave vlasti. Pri tome se zauzeo da se vlast uspostavlja od županija, preko entiteta i države, a ne obrnutim smjerom. “Mi nismo ti koji prave krize. Naša su očekivanja brza uspostava vlasti i europski put”, rekao je Čović. On je, međutim, odbacio mogućnost da prihvati dokument u kojemu neće biti sadržane hrvatske programske smjernice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?