Pokušaj suradnje željezničkih poduzeća iz BiH i susjednih zemalja

Dogovor za prijevoz robe s RH mogao bi spasiti bh. željeznice

talgo
Foto: VL FOTO
18.03.2014.
u 10:16

Talgo - vlakovi bili su pripremani za linije prema Beogradu, Beču i Budimpešti

Regionalno povezivanje željeznica čini se kao jedina nada za spas željezničkog prometa u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama. Predstavnici Željeznica Federacije BiH i HŽ Cargo razmatrali su tako jučer mogućnosti suradnje u prijevozu roba.

Suradnja za bolje sutra

Tehničko-tehnološka suradnja je od ključne važnosti jer oba poduzeća zajednički funkcioniraju od Luke Ploče u Hrvatskoj do Čapljine u BiH. Određeni dogovori o novim modalitetima zajedničkog rada su već postignuti.

- Važno je da smo našli zajednički jezik za mogućnost dalje suradnje. Dogovorili smo se o mogućnostima kako dalje surađivati, a u isto vrijeme poboljšati i rad obje kompanije. To za HŽ Cargo znači povećanje prometa, povećanje prijevoza, povećanje rada, ali ne samo za HŽ Cargo, već za Luku Ploče i za srednjodalmatinske luke u Republici Hrvatskoj, kazao je direktor Društva HŽ Cargo Danijel Krakić.

Sastanci s HŽ-om

Oživljavanje tzv. unske pruge također bi otvorilo nove mogućnosti. Ona trenutačno nije u funkciji, jer je kod Knina obrušen kolosijek.

-Zajedničkog smo stava i o procjenama tržišta da postoji roba čiji bi prijevoz bio interes na toj pruzi, pa ćemo pokušati zajedno s resornim ministarstvima tu inicijativu proslijediti i probati zainteresirati HŽ infrastrukturu da se taj dio pruge osposobi, kazao je predsjednik Uprave Željeznica FBiH Nijaz Puzić.

On je najavio sastanke i s čelnicima Hrvatskih željeznica kako bi se razmotrile mogućnosti vezane uz putnički promet. Što se tiče talgo- vlakova, Puzić je potvrdio da su oni bili pripremani za linije prema Beogradu, Beču i Budimpešti, ali da je jedan od problema bio skupo održavanje. Namjera je da FBiH nekorištene talgo-vlakove iznajme turskim željeznicama i trenutačno se čeka raspisivanje javnog natječaja u Željeznicama Turske za najam tih putničkih vlakova.

Već za danas iz Željeznica FBiH najavljuju sastanke o suradnju s predstavnicima Željeznica RS-a i Željeznica Srbije, kako bi se regionalno riješili određeni problemi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije