Sjednica

Dogovor stranaka u HBŽ-u, idućeg tjedna nova županijska Vlada

10.09.2020.
u 15:42

Idućega tjedna, točnije u četvrtak, 17. rujna konačno bi se trebala dovršiti provedba rezultata općih izbora u BiH za HBŽ. Jučer je rukovodstvo Skupštine HB županije za taj dan zakazalo sjednicu Skupštine na čijem bi se dnevnom redu našlo imenovanje nove i razrješenje stare Vlade HBŽ-a.

Okončanje pregovora

Prije tri mjeseca mandat za formiranje Vlade povjeren je Ivanu Vukadinu, aktualnom načelniku općine Tomislavgrad i nekadašnjem članu Predsjedništva HDZ-a BiH, sadašnjem predsjedniku nove stranke Hrvatski nacionalni pomak. Od tada do danas trajali su pregovori sa strankama koje participiraju u Skupštini HBŽ-a, kazao nam je Vukadin i dodao: “Prvi krug pregovora učinjen je sa svima. Nakon prvog kruga svi su izrazili spremnost za razgovore o formiranju Vlade, odnosno stvaranju većine. Naravno da mi živimo u županiji koja je s posebnim ovlastima, dvije trećine su nam potrebne za Vladu. Tu je neizbježno imati većinu u Klubu Bošnjaka i Klubu Srba da bi sve u županiji funkcioniralo kako treba. I evo, jučer je, hvala Bogu, potpisan sporazum, zeleno svjetlo dobio je SDA na svom Županijskom odboru za ulazak u vlast, odnosno pravljenje Vlade HBŽ-a, a jučer je potpisan sporazum između predstavnika SNSD-a, HDZ-a 1990. i ekipe koja podržava mene kao mandatara Vlade HBŽ-a”. Pitali smo Vukadina na koje hrvatske stranke može računati i dobili sljedeći odgovor: “Pa ovog trenutka možemo računati na zastupnike koji čine većinu u Klubu Hrvata, a kako će oni stranački biti raspoređeni, to ćemo vidjeti kad bude sjednica Skupštine i izglasavanje Vlade”. Dragana Damjanović (SNSD), potpredsjednica Skupštine HBŽ-a iz reda srpskog naroda, kazala nam je kako su potpisali sporazum, ukazali povjerenje Vukadinu kao mandataru i, nadaju se, budućem premijeru. Potpredsjednik Skupštine iz reda Bošnjaka Jasenko Tufekčić (SDA) ističe kako su sve vrijeme govorili i uporno ponavljali da, kad je u pitanju formiranje vlasti, žele cjelovit paket i dodao: “Da je to, prije svega, Vlada, da su to ustavne reforme, da mora biti dobar koalicijski sporazum koji će to sve obuhvatiti. Vodili smo oko toga intenzivne razgovore, sporazum je napravljen jako dobro. Mi smo na Izvršnom odboru ŽO-a dobili zeleno svjetlo da je to ono što ispunjava zahtjeve SDA, odnosno naše. Mi ćemo ovih dana otići u Sarajevo, prezentirati to našem Predsjedništvu i nakon toga vjerojatno ući u formiranje Vlade.” Jozo Ćosić (HDZ 1990.), predsjednik Skupštine HBŽ-a, za naš list je izjavio kako su jučer HDZ 1990., Hrvatski nacionalni pomak i SNSD potpisali koalicijski sporazum o uspostavi vlasti u Hercegbosanskoj županiji, da je ŽO SDA na sjednici potvrdio da ulazi u taj sporazum te da očekuje najmanje 19 zastupnika koji će na Skupštini podržati Vladu.

 

Bez prejudiciranja

Za komentar smo zamolili i predsjednika Županijskog odbora HDZ-a BiH Branka Ivkovića koji nam je kazao da o svim zbivanjima doznaje iz medija, budući da u Kolegiju Skupštine nemaju svoga čovjeka, te dodao: “Ne znam ima li mandatar potrebnu većinu, znam da je dostavio imena ministara, sastav Vlade, no nije dostavio dokaz, potpise 17 zastupnika, što je potrebna dvotrećinska većina za njezino imenovanje i preduvjet za sazivanje Skupštine. Ne želim prejudicirati. Uglavnom, rasplet ove situacije, ili novi zaplet, dogodit će se na zasjedanju u četvrtak, 17. rujna”. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije