Damir Džeba za Večernji list:

Dogovor o Mostaru ćemo postići ako odluku Suda budemo proveli, a ne tumačili

29.03.2018.
u 11:00

Danas bi u Mostaru trebao biti održan novi krug pregovora vezano uz provedbe odluke Ustavnog suda i osiguravanja uvjeta za održavanje lokalnih izbora u tom gradu. Kako je jučer za Večernji list rekao predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba, očekuje se kako će naglasak biti na izbornim jedinicama, a u današnjim razgovorima će sudjelovati i stručnjaci iz ustavnoga prava.

Uloga stručnjaka

- Pozvali smo stručnjake kako bi oni rekli što točno treba učiniti kako bi se osigurali uvjeti za održavanje lokalnih izbora. Očito je kako se mišljenja političkih stranaka po tom pitanju razlikuju, a stručnjaci su tu kako bi nam, bez političke pozadine, protumačili što točno trebamo učiniti kako bi se moglo zaključiti da je odluka Ustavnog suda provedena i da možemo održati lokalne izbore. Izbori u Mostaru će se održati kada odluku Suda više ne budemo tumačili, nego je proveli - izjavio je jučer Džeba za Večernji list. Dodao je kako bošnjačke stranke i dalje traže da se uvede pozicija dogradonačelnika, a što izlazi iz okvira sudske presude i zadire u promjene Ustava Federacije BiH.

Pitanje dogradonačelnika

- Očekujem kako će se stručnjaci danas očitovati i o ovome pitanju. HDZ-u BiH nije problem ući u proces ustavnih promjena u Federaciji BiH, ali ne možemo otvoriti taj proces samo zbog Mostara. Imamo mi puno toga za reći i na Ustav države i na Ustav Federacije BiH. I te promjene moraju biti mnogo šire, a ne da se odnose samo na Mostar. Predlažemo da sada provedemo odluku Ustavnog suda, a pitanje dogradonačelnika ostavimo za proces ustavnih promjena u Federaciji koji će se kad-tad morati otvoriti - objasnio je Džeba. Inače, ovo je treći sastanak u nizu o temi održavanja lokalnih izbora u Mostaru i provedbe odluke Ustavnog suda. Na prva dva sastanka nije došlo do većih približavanja stavova političkih subjekata, ali se očekuje kako će današnje poruke stručnjaka ustavnog prava konačno dati odgovore na pitanja na koja političari već godinama ne uspijevaju. Lokalni izbori u Mostaru nisu održani već deset godina i jedna od rijetkih točaka oko kojih se stranke slažu je da se ovakvo stanje mora prekinuti i uvjeti za održavanje izbora moraju biti ispunjeni. Cijeli proces pregovora prate i predstavnici OHR-a, američkog Veleposlanstva i drugih međunarodnih čimbenika u BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije