Ministar sigurnosti BiH

Dogovor o lokaciji kontakt- točke za suradnju s EUROPOL-om nije postignut

07.02.2018.
u 13:39

 Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je da ni nakon današnjeg sastanka predstavnika policijskih agencija i ministarstava unutarnjih poslova sa svim razinama vlasti nije dogovorena lokacija kontakt točke za suradnju BiH s EUROPOL-om.

To, podvukao je, BiH čini jedinom zemljom u Europi koja nema svog časnika za vezu u sjedištu EUROPOL-a u Haagu.

Mektić je nakon sastanka kazao medijima da predstavnici MUP-a Republike Srpske inzistiraju da kontakt- točka bude na adresi Trg BiH 1, kao što je i naznačeno u Operativnom sporazumu o suradnji s EUROPOL-om, iako se samo radi o adresi, a ne točnoj lokaciji.

Međutim, predstavnici svih ostalih policijskih agencija inzistiraju da lokacija kontakt- točke bude u Direkciji za policijsku koordinaciju.

- Ovo je klasična, politička opstrukcija, tipična za bh. političare, da ne funkcioniraju sigurnosne institucije, jer ako budu funkcionirale, onda će se doći do političara i njihovog kriminala - istakao je ministar sigurnosti BiH. 

Podsjetio da je Operativni sporazum s EUROPOL-om potpisan prije dvije godine, što znači da se već dvije godine pokušava naći rješenje za lokaciju kontakt-točke.

- Europska komisija daje vrlo ozbiljne naznake da će, ukoliko ovo pitanje ne bude riješeno vrlo brzo, odustati od ovog Sporazuma - upozorio je Mektić.

On smatra da se dogovor u vezi s kontakt- točkom ne može postići zbog toga što je politika duboko involvirana u policijske agencije.

- Tijekom današnjeg razgovora pokušao sam da politiku izvučem iz ove situacije i da to vratimo u stručne i profesionalne vode, ali nisam uspio - rekao je Mektić.

Ukazao je na značaj Operativnog sporazuma o suradnji s EUROPOL-om kazavši da se njim policijskim agencijmama pruža izuzetan alat za rad, jer EUROPOL ima ogromnu bazu podataka i informacima koje bi bila od velike koristi bh. policijskim agencijama.

Posljedice zbog evenutalnog otkazivanja tog sporazuma, tvrdi ministar sigurnosti BiH, trpit će isključivo bh. građani, jer će se smanjiti razine sigurnosti u zemlji. 

- Sada opet moramo tražiti neke izlaze, a ja imam viziju na koji bi način ovo pitanje moglo biti riješeno, za što bi koristio svoja ovlaštenja - kazao je Mektić, pojasnivši da može donijeti odluku da iz BiH uputi oficira za vezu u Hag, jer međunarodne sporazume u ovom slučaju provodi Ministarstvo sigurnosti.

Između ostalog, napomenuo je da je jučer dogovoreno mjesto na kojem će se nalaziti server za razmjenu inofrmacija neophodnih za rad policijskih agencija - AFIS-a te da će to biti u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Kako je rekao, proteklih šest godina bezuspješno su pokušavali dogovoriti lokaciju tog servera, što je, ističe Mektić, apsurdno.

Poručio je da neće dozvoliti da Sporazum o suradnji s EUROPOL-om bude raskinut niti zbog jednog političkog interesa, jer mu je važnija sigurnost građana BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije