BiH napravila najveći iskorak na europskom putu od dobivanja kandidacijskog statusa

Dogovor i konsenzus otvorili put prema početku pregovora BiH o pristupanju EU

25.08.2023.
u 07:00

Usvojeni su prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, kao i izmjene i dopune Zakona o ombudsmanu za ljudska prava te prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija BiH.

Usvajanje nekoliko reformskih zakona na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine najveći je korak na europskom putu BiH nakon dobivanja kandidacijskog statusa, piše Večernji list BiH.

Ispunjavanje uvjeta

U skladu s političkim dogovorom lidera parlamentarne većine usvojena su tri zakona iz 14 prioriteta EU-a, a koja su bila na čekanju godinama. Usvojeni su prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, kao i izmjene i dopune Zakona o ombudsmanu za ljudska prava te prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija BiH. Podsjećamo, na sastancima lidera vladajuće koalicije 24. srpnja, a potom i u utorak, 22. kolovoza, dogovoreno je da se usvoje ovi te dodatni zakoni koji trebaju proći odgovarajuću proceduru. Sve to dio je paketa prioriteta koje je Europska komisija postavila pred BiH. Na konkretne koristi od približavanja članstvu u EU posebno je uputio ministar vanjskih poslova BiH i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković.

- Potpisali smo sporazum u kojem je dogovoreno usvajanje, a onda potvrđivanje u oba doma Parlamenta BiH. Sve prije izvješća o BiH, koje dinamizira i određuje naš EU put - naveo je Konaković.

Podsjetio je na primjere Rumunjske, koja je povukla iz EU-a blizu 150 milijardi KM, BDP podigla na 77 posto prosjeka EU-a (prije ulaska bio je 20 posto), i Bugarske, koja je u posljednje četiri godine udvostručila plaće zaposlenih. - Mnogo je još pozitivnih primjera. Mnogo je i prednosti koje nam donosi približavanje EU, projekti, fondovi, grantovi i pristup zajedničkom tržištu, dodatne prilike za naše gospodarstvo - ističe Konaković. Izaslanstvo Europske unije u BiH pozdravilo je sporazum koji su potpisali lideri koalicijskih stranaka na državnoj razini i usvajanje važnog zakonodavstva u vezi s pristupanjem EU u Zastupničkom domu.

- Pozitivno je da su politički lideri BiH pokazali političku volju zajedno raditi na reformama. Važan korak je napravljen, ali će biti potrebno i naknadno praćenje. Reforme potrebne za ulazak u EU donose konkretne koristi za svakog građanina BiH. Ohrabrujemo političke lidere u BiH da nadograde trenutačni zamah i poduzmu daljnje nužne korake kako bi BiH približili EU - istaknuli su iz europskog Izaslanstva. Objašnjavaju kako su izmjene i dopune VSTV-a dobar korak prema ispunjenju EU preporuke o provjerama integriteta pravosuđa. Očekuju da se usvajanje završi bez odgađanja, kao i efektivna provedba ove ključne reforme. To je potvrdio i ministar pravosuđa BiH Davor Bunoza koji je kazao kako taj zakon predstavlja početak ozbiljne reforme pravosuđa te je izrazio nadu da će taj, kao i druga dva zakona usvojena u utorak u Zastupničkom domu, dobiti potporu i u Domu naroda. Iskazao je zadovoljstvo što su, uz usvojene izmjene, uvažena i dva amandmana. Prvi amandman, istaknuo je, tiče se transparentnosti objave podataka o srodnicima tužitelja i sudaca koji rade u pravosuđu, odvjetništvu, pravobraniteljstvu i notarijatu, a drugi provjere imovine s obzirom na to da su postojale određene kritike da je onemogućena dodatna provjera.

Dinamika i procesi

Značajan korak u ukupnoj stabilizaciji političkih odnosa u BiH je i provedba dogovora o izboru novog ministra financija Srđana Amidžića koji je kazao kako je njegov prvi cilj rješavanje operativnih zadataka koji se moraju završiti u vezi s pripremom proračuna za sljedeću godinu. - Neke strateške stvari ćemo morati rješavati kada se malo više informiram o materiji i radu unutar Vijeća ministara BiH - kazao je. Sad je najvažnije da se dinamika pozitivnih procesa u BiH nastavi i da se provede ono što su lideri vladajuće koalicije dogovorili u utorak. Konkretno, to uključuje potvrdu u Domu naroda zakona usvojenih u Zastupničkom domu te dostavljanje u parlamentarnu proceduru i usvajanje državnih zakona o vinu i strancima. I ti bi zakoni trebali dobiti svoju konačnu potvrdu na sjednici Doma naroda najavljenoj za 30. kolovoza. Sve će se to itekako pozitivno odraziti na skoro izvješće Europske komisije o napretku BiH u procesu pridruživanja Uniji.

Ključne riječi

Komentara 1

DE
debelacija
11:55 25.08.2023.

A kada ćete potpisati reformu Izbornog Zakona??? Čovo, steci kralježnicu i muda!!! Očisti obraz i sve podloži potrebama hrvatskog naroda u BiH koji te već predugo trpi!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije