Razgovori s veleposlanicima

Dodik za kredibilan napredak BiH na putu ka EU

Milorad Dodik
20.04.2016.
u 17:19

Dodik i veleposlanici su se složili da pregovori oko mehanizma koordinacije već predugo traju i da je potrebno postići konačni sporazum u najskorijem roku

Potrebno je hitno pronaći rješenje za preostale preduvjete kako bi se mogao postići kredibilan napredak po pitanju aplikacije BiH za članstvo u EU - rekao je danas predsjednik RS-a Milorad Dodik tijekom razgovora s veleposlanstvima Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Italije i Francuske.

Preovladavajuća tema današnjeg sastanka bio je mehanizam koordinacije, a Dodik i veleposlanici su se složili da pregovori već predugo traju i da je potrebno postići konačni sporazum u najskorijem roku, priopćeno je iz ureda entitetskog predsjednika.

Naglasio je i da RS nikada nije predstavljala smetnju u postizanju konačnog dogovora i da su njene institucije još 2013. godine usvojile rješenje, "ali da je u prethodnom razdoblju netko drugi namjerno zakomplicirao ovo pitanje, a da ohrabruje činjenica da se u pregovorima došlo nadomak konačnog rješenja“.

Veleposlanici su naglasili da je postizanje konačnog i brzog dogovora neophodno kako bi se stvorili uvjeti za razvoj suradnje između relevantnih entitetskih i ministarstava u Vijeću ministara BiH, u procesu razvijanja strategija BiH za transport, energiju, zaštitu životne sredine i poljoprivrede, a koje su, kako kažu, potrebne za otključavanje pristupa EU fondovima za ekonomski razvoj. 

Zaključeno je da transportna strategija mora biti završena i usvojena u Vijeću ministara BiH, prije konferencije u Parizu, koja će biti održana 4. srpnja 2016. godine, uz uvažavanje i poštivanje strategija entiteta. 

-RS mora biti vidljiv dio strategije - zaključio je Dodik, prenosi Fena. 

Razgovaralo se i o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a Dodik je izrazio punu podršku za iznalaženje konačnog rješenja, i to u razdoblju prije pregovora BiH sa EU, a koji će biti održani naredni tjedan u Bruxellesu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?