Lider SNSD-a

Dodik: Uložen je ozbiljan napor i ozbiljna brzina za postizanje sporazuma

Klix
15.12.2022.
u 18:14

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na državnoj razini da je uložen ozbiljan napor i ozbiljna brzina za postizanje sporazuma.

"Dakle mislim da je uložen ozbiljan napor, ozbiljna brzina, i uvažavanje partnera koji su došli u ovo sve, to je podrazumijevalo nekoliko osnovnih dokumenata, usvajanje važnih dokumenta za funkcioniranje proračuna, razvojnih planova i deblokada planova mislim da smo dobro izabrali dan kada Bosna i Hercegovina treba da dobije kandidatski status", kazao je Dodik.

Poručio je kako postoje razlike, da nitko nije napustio svoje pozicije i rekao da će se nastaviti baviti pitanjima suradnje, te da Bosna i Hercegovina ima plan reformi za obranu i suradnju sa NATO-m koji će nastaviti raditi.

Istanuo je da su pregovarači iz Osmorke bili uporni u nastojanju da osiguraju svoje pozicije i interese, ali i jednako fleksibilni te da je neobično brzo se došlo do konsenzusa, piše Klix.

"Ne sumnjivo da postoji suradnja sa NATO-om, nesumnjivo da je rečeno u dokumentu da to ne prejudicira proširenje i nesumnjivo da će odluka o pristupanju Bosni i Hercegovine NATO-u biti donesena u Bosni i Hercegovini. HDZ ima svoje pozicije oko NATO i misli da treba, Osmorka misli da treba, mi mislimo da ne treba i ništa nismo dodavali ni oduzimali iz programa reformi", kazao je Dodik o putu ka NATO.

Rekao je kako primijeti ozbiljnu razliku u odnosu na pregovore sa SDA, i da sa SDA nije bilo nikakvih sporazuma, programskih i drugih načela osim što su se dijelile pozicije, a da ovaj put postoje programska i druga načela.

Rekao je da želi zahvaliti ljudima iz koalicije Osmorka i to da su imali dovoljno širine da se dogovore i da po prvi put uopće postoji potpisani sporazum.

"Sad imamo sjajne stvari, imamo neke dogovore , da se deblokiraju institucije, da se poštuju procedure, da je Ustav glavni dokument koji će opredijeliti sve pa i dogovore oko obrazovanja koji će osigurati prolaznost diploma. Sve je to daleko kvalitetnije, ste može da potvrdi i Dragan. Prošli put smo imali samo pozicije, sada smo potpisali neka programska načela, europsku opredijeljenost", kazao je Dodik.

Podvukao je da su to neke kvalitete koje treba prepoznati i da ne brani bilo čiju poziciju, ali da je zadovoljan što sudjeluje u ovom procesu.

"Mislim da smo uspjeli napraviti dobar sporazum i potpisali, ovo je dobra vijest za Bosnu", podvukao je Dodik.

O odnosu sa Bakirom Izetbegovićem kazao je kako mu je on poručivao da on njega mora napadati, a ako ga ne napada da je onda u lošoj poziciji.

"Za Osmorku me nitko nije zvao. Kad je bilo oko Osmorke zvali su me Bakirovi prijatelji sa strane i molili da ga ne ostavim na cjedilu." rekao je Dodik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije