Predsjedatelj Predsjedništva BiH

Dodik: Sve je bilo centralizirano u Sarajevo. To više ne može

10.01.2019.
u 07:51

Što je Sarajevo? Vještački grad koji je napravljen na eksploataciji i nas iz banjolučke regije za vrijeme dok je postojala BiH. Sve je bilo centralizirano u Sarajevo. I to hoćete ponovo? Naravno da ne može'', kaže Dodik

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je ključno da se u Srbiji i kod svih Srba postigne općedruštveni konsenzus o Kosovu i Metohiji i okupi pregovarački kapacitet oko predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Konsenzus mora biti izgrađen, i da to bude konsenzus i crkve i vlasti i oporbe, pa čak i Srba iz okružja", rekao je Dodik u emisiji novosadskog Centra za društvenu stabilnost, prenosi Srna. 

Dodik je podsjetio da je Vučić ponovno nametnuo temu Kosova, kada se smatralo da je neovisnost gotova stvar, te ocijenio da nije fer da se Vučiću to pokušava staviti kao ozbiljan teret umjesto da sva politička javnost u Srbiji i kod Srba uopće i u Republici Srpskoj pomogne u pronalaženju najboljeg mogućeg rješenja. 

"Možete li to (Kosovo) vojnički vratiti? Ne, teško. Možete li to uraditi za stotinu godina? Nisam siguran. Treba se izabrati", rekao je Dodik, upozorivši da se u slučaju reintegracije Albanaca u Srbiju može dogoditi da ih u parlamentu bude najmanje 30 posto i da dobiju tri najvažnije funkcije u Srbiji - mjesto predsjednika države, vlade ili parlamenta. 

Na pitanje što bi učinio kada bi Drina bila vječna granica (između Srbije i Srpske), a sva njezina voda u jednoj čaši, Dodik je uzeo čašu i popio vodu, uz riječ "živjeli". 

"Drina je prelijepa rijeka i treba teći, ali ona je srpska rijeka", rekao je Dodik. 

On je za Željka Komšića, koji je izjavio da je Drina vječna granica, rekao da je to još jedan recidiv nekog idealiste i jurišanja na vjetrenjače. 

"Ovdje je realna situacija na terenu. U Banja Luci je vlast srpska. On (Komšić) može pričati što hoće, neće uspjeti podvrgnuti je ili podmetnuti toj priči Sarajeva. Što je Sarajevo? Vještački grad koji je napravljen na eksploataciji i nas ovdje iz banjolučke regije za vrijeme dok je postojala BiH. Sve je bilo centralizirano u Sarajevo. I to hoćete ponovo? Naravno da ne može i neće se dogoditi", kaže Dodik. 

Dodik je podsjetio da je jednom u Bruxellesu tražio europsku pomoć za izgradnju auto-puta Banja Luka-Beograd, te da je dobio novac do Doboja, a za dalje mu je rečeno da će EU financirati sve što ide prema Savi (Hrvatskoj), ali ne i prema Drini (Srbiji). 

"U međuvremenu se pojavila mogućnost da koristimo podršku kineskog kapitala i da pravimo takve stvari. Ključno je uraditi što više komunikacijskih puteva, željeznica koje idu prema Drini", naveo je on, dodajući da je to Vučić prepoznao. 

On je napomenuo da je Sarajevo "napravilo problem" kada je Banja Luka zatražila suglasnost da gradi plinovod iz Srbije do Banja Luke, i da su se umiješali europski ljudi, koji su rekli da se to ne dozvoli. 

"I što će meni ta Bosna, za što će mi? U međuvremenu, isti taj plin dolazi iz Srbije u Sarajevo, a ne može do Banja Luke", rekao je Dodik. 

On je ponovio da treba ukinuti Tužiteljstvo BiH, jer su ga stranci napravili kao dio okupacijskog sustava, da se obračuna s neposlušni političarima, te podsjetio da je on čovjek koji je posljednjih deset godina dobio stotinu kaznenih prijava i obrađivan kod tog tužiteljstva bez dokaza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?