Proslava 9. siječnja

Dodik: Slavimo Dan RS kao dokaz njenog postojanja

milorad dodik
08.01.2016.
u 11:54

Iako je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan, 9. siječnja, kao "Dan Republike Srpske", srpski dužnosnici tog bh. entiteta i danas su ponovili da će se taj datum obilježiti i slaviti.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je novinarima da se ovih dana „slavi RS kao dokaz jačanja i opredjeljenja za njeno postojanje“.

-Drago mi što u RS vidim dobro atmosferu za obilježavanje Dana RS, atmosferu koja je potrebna da bi se obilježio jedan važan dan u povijesti naroda i države, RS, koja je stvorena 9. siječnja 1992., odlukom političkih predstavnika srpskog naroda prije oružanih sukoba u BiH, ustvrdio je Dodik.

Dodao je da je obilježavanje tog datuma počelo već danas polaganjem vijenaca palim braniteljima RS, prenose agencije. 

Premijerka RS Željka Cvijanović pozvala je građane da istaknu zastave RS na svojim domovima i „na taj način pokažu i dostojanstvo i ponos te da se zajedno obilježi sutrašnji dan“.

Krajem studenog prošle godine Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim "Dan RS", koji se obilježava 9. siječnja te odlučio da Narodna skupština RS treba u roku od šest mjeseci usuglasiti sporni član Zakona o praznicima RS s Ustavom BiH. 

Srpski dužnosnici RS-a su potom u zajedničkoj izjavi naveli da će se 9. siječnja u tom bh. entitetu i dalje slaviti kao "Dan Republike".

Oko sjedišta institucija RS pojačane su mjere sigurnosti, a primjetni su i pripadnici policije RS-a s dugim cijevima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije