REAKCIJA Vlasti RS-a reagirale nakon oslobađanja Nasera Orića iz pritvora u BiH

Dodik raspisuje referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH

dodik
Foto: VL FOTO
01.07.2015.
u 10:07

Čelnik RS-a očekuje potporu referendumu, dok su iz Veleposlanstva SAD-a poručili da ta odluka nije prihvatljiva

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je kako će se u rujnu organizirati referendum na kojemu će se stanovnici tog entiteta izjašnjavati trebaju li postojati sud i tužiteljstvo na razini Bosne i Hercegovine kao države, te o nametnutim odlukama koje su donosili visoki predstavnici. Dodik je o tome obavio konzultacije s predstavnicima političkih stranaka koje imaju zastupnike u entitetskom parlamentu, a u koaliciji su s njegovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Nakon toga, novinarima je kazao kako je postignut dogovor da se parlamentu RS-a predloži organiziranje referenduma.

SDS opstruira

“Referendumsko pitanje trebalo bi glasiti: podržavate li zakone koje je neustavno i neovlašteno nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, a posebice nametnute zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?” formulacija je referendumskog pitanja kako ju je citirao Dodik. Pri tome je istaknuo kako nema dvojbe kakav će biti ishod referenduma.

“Naravno da očekujemo veliko ‘ne’”, kazao je samouvjereno Dodik. Dodik je na konzultacije o raspisivanju referenduma pozvao predstavnike svih stranaka, no njegov je poziv oporba bojkotirala. U pisanoj izjavi bloka predvođenog Srpskom demokratskom strankom (SDS) stoji kako Dodikove najave i ovakvi pozivi nemaju smisla jer on nije iznio nikakav plan što će učiniti nakon referenduma.

Strukturalni dijalog

Dodiku su iz Veleposlanstva SAD u Sarajevu tijekom dana poručili kako je zaboravio na činjenicu da entiteti ne mogu odlučivati o tijelima vlasti na državnoj razini jer to nisu njihove ustavne ovlasti. Parlament Republike Srpske je zapravo 2011. godine već donio odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH, no ubrzo ju je i “zamrznuo” pod pritiskom iz Bruxellesa. I tada, kao i sada, Dodikovo pozivanje na referendum obrazloženo je na gotovo identičan način, odnosno nezadovoljstvom zbog sporog procesuiranja ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije