Dan RS-a podijelio BiH

Dodik profitira od referenduma

16.08.2016.
u 07:00

Srpski predstavnici jučer su otišli korak dalje, definirali su izgled glasačkog listića i materijala za referendum o Danu Republike Srpske, bošnjački predstavnici su očekivali reagiranje Ureda visokog predstavnika ili su pak potez komentirali marginalni političari najavljujući referendum za Srebrenicu, piše Večernji list BiH. Strani dužnosnici uglavnom su ovaj događaj nazvali nelegalnim i kršenjem Daytonskog sporazuma, no nitko za sada nije poduzeo nikakve korake. Istodobno, referendum se koristi i za dnevno-političke obračuna u RS-u, a eventualna zabrana bi samo predsjedniku Miloradu Dodiku i njegovu SNSD-u ojačala poziciju uoči lokalnih izbora.

Sve po propisima

Predsjednik Republičkog povjerenstva za provođenje referenduma o Danu RS-a Siniša Karan izjavio je kako je odluka o referendumu prošla svu zakonsku i ustavnu proceduru, čiju legalnost nitko ne može osporiti. 
“S ustavno-pravnog stajališta RS-a postoji najmanje šest jasnih elemenata koji ne mogu dovesti u pitanje i osporiti ni po kakvoj osnovi referendum o Danu RS-a, pogotovo s gledišta legalnosti”, rekao je Karan novinarima u Banjoj Luci nakon prve sjednice Republičkog povjerenstva za provođenje referenduma. Karan je istaknuo kako je odluka građana o referendumu savjetodavnog karaktera, koju zakonodavac predviđa kao prethodno izjašnjavanje o nekom aktu i nekom pitanju. On je naglasio kako nema nijednog argumenta za neodržavanje referenduma, ističući kako bilo tko, tko osporava legalnost referenduma to može samo s gledišta sile, a ne prava. Moguće je, međutim, da se referendum ne održi za područje Brčko Distrikta.

Odgovor Cormack

Veleposlanstvo SAD-a je nakon najave referenduma reagiralo kazavši kako je protudaytonski, na što im je odgovorio Dodik kazavši kako stavove američke veleposlanice pišu lokalni bošnjački zaposlenici. Ishoda referenduma boje se i u oporbi u RS-u. Ako ga se slučajno ne smijeni, što je gotovo nemoguća misija, u svakome slučaju Dodik će biti pobjednik. Čak veći u slučaju da se zabrani ovo izjašnjavanje naroda u RS-u. Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić tvrdi kako bi eventualna odluka visokog predstavnika u BiH, kojom bi osporio referendum u RS-u o 9. siječnja kao Danu RS-a, išla u korist entitetskog predsjednika Milorad Dodika. 
“Visoki predstavnik ne bi imao pravo donositi odluke koje su u suprotnosti s ustavnim poretkom ove zemlje, a dio tog ustavnog poretka je i RS. Ako se to ipak dogodi, smatrat ćemo da je to potpora Miloradu Dodiku i njegovim nastojanjima da sve ovo pretvori u jeftine političke bodove, kako bi se pokazalo da je on mučenik koji nešto želi uraditi, a netko mu to kao ne dopušta”, ustvrdio je Tadić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?