Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dodik pred UN-om: Daytonski sporazum se ne tumači, on se primjenjuje

24. studenoga 2020. u 21:34 1 komentara 914 prikaza
Milorad Dodik

Daytonski sporazum je jedan od najvažnijih dokumenata međunarodnog prava nakon Drugog svjetskog rata, rekao je Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH, obraćajući se Vijeću sigurnosti UN.

"Daytonski sporazum se ne tumači, on se primjenjuje", dodao je Dodik.

Istaknuo je da je BiH složena zajednica koja se kroz Dayton oslanjala na ono što se primjenjivalo i u SAD.

"Visoki predstavnici su promjenili Daytonski sporazum, mijenjajući duh Daytona. (Visoki predstavnik) Paddy Ashdown, je kršio sve moguće sporazume, a to je priznao i u svojoj knjizi. I svi su promovirali takvu politiku, sve do Inzka", poručio je Dodik, prenosi RTRS.

Ponovio je kako nigdje ne piše da postoji Vijeće za implementaciju mira.

"To vijeće je, navodno, dao visokom predstavniku da sam donosi i nameće zakone", rekao je Dodik i dodao da nijedna međunarodna razina nije uvela viskog predstavnika već ga je uveo Aneks 10.

Dodik je poručio da je mir ključna riječ svog ovog vremena koji je uspostavljen Daytonskom sporazumom.

"Ustav BiH kaže da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nigdje ne piše da BiH ima imovinu, tako da Inzko ne može sprečavati investicije", kaže Dodik.

Rekao je da Srbija želi da ode visoki predstavnik.

"Hrvatska isto, Republika Srpska želi da nestane, pola Federacije BiH želi da on ode. A, on i dalje manipulira i iznosi neistine. Zlouporabljava govornicu i kad govori, predstavlja samo jedan bošnjački narod", poručio je Dodik.

Pogledaj sve komentare
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.