Predsjednik Republike Srpske

Dodik pozvao srpske stranke da trajno napuste institucije BiH

dodik
Reuters/PIXSELL
09.02.2017.
u 16:43

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je sve srpske stranke u Bosni i Hercegovini koje su u koaliciji sa Strankom demokratske akcije Bakira Izetbegovića da bez odlaganja napuste institucije Bosne i Hercegovine, a najkasnije do isteka roka predviđenog za mogućnost obnove postupka protiv Srbije, prenosi hms.ba

Dodik je poručio da SDS, PDP i NDP ne trebaju čekati da bošnjački politički vrh donese odluku o pokretanju “nelegitimne” tužbe protiv Srbije, prenosi Tanjug.

“Ukoliko Izetbegović ostane pri svom stavu i podrži reviziju postupka protiv Srbije, pozivam SDS, PDP i NDP da trajno napuste zajedničke institucije BiH, što će učiniti i predstavnici SNSD-a. Mislim da oklijevanje stranaka tzv. Saveza za promjene ohrabruje samog Izetbegovića u ovom , po regionalnu stabilnost, riskantnom i potpuno nepotrebnom potezu “, rekao je Dodik.

Ocijenio je da je revizija presude protiv Srbije, koju najavljuje Izetbegović, apsolutno neprihvatljiva i pogubna po buduće odnose u samoj Bosni i Hercegovini, ali i regiji.

“BiH ni u prvom postupku, koji, također, nije bio legitiman, nije imala relevantne dokaze protiv Srbije, tako da apsolutno ne vjerujem da je u međuvremenu došlo do bilo kakvih ‘novih’ dokaza. Ali, ovo što je naumio bošnjački član Predsjedništva je jak dokaz da oni kojima su ‘usta puna’ BiH uporno i sustavno rade upravo na njenom rušenju, ili bar na pokušaju istjerivanja svih nemuslimana iz BiH “, kazao je Dodik.

Reakcija SDA

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) priopćeno je da je “zaprepaštena” žestinom reakcije stranaka koje dolaze iz Republika Srpska na samu najavu podnošenja zahtjeva za reviziju.

Posebno iznenađuje agresivnost tih reakcija prema SDA i njenom predsjedniku, priopćeno je iz te stranke.

“Pitanje revizije presude nije stvar jedne političke stranke ni jednog lidera: to je pitanje istine o onome što se događalo u BiH u razdoblju 1992-1995. Pitanje revizije presude je pitanje povijesne istine i pravde i nitko nema pravo, ukoliko se ispune uvjeti za njezino podnošenje, da od toga odustane. Stoga pozivamo sve političke stranke u BiH i regiji da situaciju sagledaju objektivno i da svoje reakcije zadrže u okvirima razumnog i zakonitog djelovanja. u tom slučaju revizija presude ne može i neće poremetiti odnose u BiH niti u regiji. SDA smatra da se dobri odnosi ne mogu graditi guranjem istine pod tepih već utvrđivanjem činjenica i odgovornosti “, priopćila je SDA. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije