Predsjednik RS

Dodik poslao poruku iz Minska: RS nije izolirana, nakon Lukašenka razgovarat ću s Putinom, pa Erdoganom

Milorad Dodik
Armin Durgut/PIXSELL
18.02.2024.
u 22:29

Predsjednik RS Milorad Dodik javio se iz Minska i najavio sastanak s predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom.

- Volio bih da naši građani imaju više informacija o ovoj zemlji i da jedan stereotip koji je nametnuo zapadni mainstream barem kod naših ljudi se malo drugačije vidi. Oni jesu zemlja pod sankcijama, ali imaju značajan izvoz. Povećanje domaćeg proizvoda je četiri posto i to je san za mnoge europske zemlje. To možete ako imate jako vodstvo kao predsjednik Lukašenko i o tome sutra želim razgovarati s njim - rekao je Dodik, prenosi Avaz

Komentirao je priču oko ruskog utjecaj u Bosni i Hercegovini te rekao kako je "očito da su neke zemlje zapada neprijateljski nastrojene prema RS".

- Ja to mogu reći, neće oni. Oni prate Ameriku. Kroz priču Clintona, Obame, Bidena, očito je da oni imaju loše namjere prema nama. Oni su to iskazali preko Daytonskog sporazuma, ali opet nisu mogli bez suglasnosti tih nekih faktora koji su u lokalu bili važni - Srbi, Hrvati i muslimani. Napravili su ono što su mogli, ali nisu bili zadovoljni od početka. Ta ekipa koja je radila na tome opterećena je svojim ranim obećanjima muslimanima da će oni kroz implementaciju razvaliti RS i činiti BiH još centraliziranijom. To je za nas smrtni grijeh. Mi nismo potpisali Dayton da bismo to doživjeli. Kontinuirana je linija pritisaka na RS. Ni jedan od zakona iz europske agende nije usvojen bez naše suglasnosti, a oni opet nas optužuju da nešto nismo učinili. To će se nastaviti - rekao je Dodik.

Dodao je kako se multietičnost u SAD i u BiH ne može usporediti.

- Naši narodi ovdje žive stoljećima. Za to vrijeme su se dogodila razna nezadovoljstva jednih prema drugima. Ratovi su ostavili teške traume. Muslimani su bili okupatori prema Srbima preko 500 godina. Činjenica je da ni u jednom ratu nismo bili na istoj strani. Činjenica je da kada jedan narod sada u BiH obilježava neko stradanje, na drugoj strani je veselje. To su stvari koje oni ne žele vidjeti - naveo je Dodik.

Dodao je kako u Bjelorusiju nije došao kako bi tražio vojnu pomoć, nego razumijevanje i spoznaju o tome kako je "njima u RS".

- Oni koji tvrde da je RS izolirana vjerovatno misle da sjedimo u Bidenovom uredui gledam kako on posrće. Neka govore što hoće. Gust mi je raspored razgovora s brojnim dužnosnicima. 

- Odlučio sam napraviti proljetnu turu. Nakon Lukašenka razgovarat ću s Putinom za dva-tri dana, pa s predsjednikom Tatarstana. Onda odlazim u Crnu Goru gdje ću se susresti s predsjednikom Skupštine, a onda u Antaliji ću se sresti sa Erdoganom. Kad se Viktor Orban vrati iz SAD-a imat ću razgovor u Banjoj Luci s njim. To će biti u ožujku. Za jednu RS to je veliko - poručio je Dodik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije