Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dodik o odluci Crne Gore da ne otvori granicu za građane BiH i Srbije

Dodik ovo vidi kao pokušaj vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji.
26. svibnja 2020. u 08:25 1 komentara 424 prikaza

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD) oglasio se oko odluke Crne Gore da u prvim danima lipnja otvori granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterije Instituta za javno zdravlje, ali to neće biti BiH i Srbija.

Iako je premijer Crne Gore Duško Marković kazao kako je kriterij najviše 25 oboljelih u odnosu 100.000 stanovnika, Dodik smatra kako je u pitanju nešto drugo.

Dodik ovo vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji. 

"Ne može se oteti dojmu kako iza takve odluke vjerojatno stoji nastojanje da se neka politička pitanja riješe unutar same Crne Gore", rekao je Dodik za televiziju "Pink".

Crna Gora ovom odlukom pokazuje, ističe Dodik, negativan odnos prema srpskoj zajednici i SPC-u, "što može govoriti samo o panici te vlasti, tog režima koji kalkulira kako mu se zatvaranjem granice olakšava rješavanje tog problema", prenosi Klix. 

Kako je rekao Marković prvo će biti otvorene granice za građane Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Poljske, Češke, Mađarske, Albanije i Grčke.

On je dodao kako će biti otvorene granice i za BiH i Srbiju kada budu imale situaciju do 25 oboljelih u odnosu na 100.000 stanovnika, što je kriterij Instituta za javno zdravlje.