Republika Srpska

Dodik: Nemoguće mijenjati daytonski sporazum bez suglasnosti RS-a

Dodik
03.03.2016.
u 08:00

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je nemoguće mijenjati Daytonski mirovni sporazum bez suglasnosti Ruske Federacije, Srbije i Republike Srpske, a suglasnost RS-a za to ne postoji. “Republika Srpska ispunjava sve kriterije koji su određeni za formiranje i status države, ali nije dobila međunarodno priznanje samo zato što to veliki nisu htjeli”, istaknuo je Dodik. On je rekao za RTRS da bi BiH možda i bila uspješna da je bila daytonska, ali je ovaj sporazum kršen od uspostavljanja mira. Istaknuo je da je koncept i aranžman međunarodne zajednice od 1996. godine nakon Daytona bio da se ojača BiH i to su radili masovno u vrijeme visokih predstavnika, kada su otimali nadležnosti od Republike Srpske i prenosili ih na Sarajevo u nadi da će izgraditi neku zemlju koju će svi poštovati, a koja je od početka bila temeljena na strahu. Razlog zašto BiH ne može uspjeti, istaknuo je Dodik, jest i u odnosima koji su građeni na ovim prostorima i nekoliko stoljeća unatrag, gdje nikada tri naroda nisu uspjela naći nijedan konsenzus o BiH. Predsjednik RS-a je istaknuo da je optimist, da nikada ne odustaje od optimizma i da svima želi dobro, ali ne da ono što je Republika Srpska i ne da na Srbe. On je dodao da nije protiv Bošnjaka, ali je isključivo za Srbe. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je standard u Republici Srpskoj bolji nego u Federaciji BiH, jer je Srpska u nemogućim uvjetima osigurala svoj napredak i u posljednjih deset godina udvostručila bruto društveni proizvod.

Dodik je istaknuo da su u Republici Srpskoj povećana i primanja, navodeći da je na samom kraju rata prosječna plaća iznosila 70 KM, a danas je deset puta veća. “Naravno da to nije dovoljno, ali je sasvim sigurno da raste i da je mi, čim se pruži prilika, povećavamo”, izjavio je Dodik za RTRS. On je istaknuo da je Republika Srpska uspjela izgraditi 50 kilometara autoceste i gradi novih 70 kilometara, a izgradila je desetke novih škola i nekoliko novih bolnica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?