Oružane snage BiH u Banjoj Luci

Dodik i Ivanić postrojili vojnike 9. siječnja, zbog svega smijenjen Jusić

29.12.2017.
u 12:00

Postrojavanje pripadnika Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci u povodu Dana Republike Srpske, 9. siječnja, odmah je radikaliziralo situaciju na početku godine u cijeloj državi. Priča je krenula od zahtjeva predsjednika RS-a za sudjelovanje Vojnog orkestra u proslavi 9. siječnja. Taj zahtjev su odobrili odgovorni u Ministarstvu obrane BiH, a onda je stigao zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za sudjelovanje Počasne jedinice na događaju u Banjoj Luci. NATO stožer u Sarajevu upozorio je da ni jedan pripadnik OS BiH ne smije biti 9. siječnja u Banjoj Luci, ali to u konačnici nije poštovano. Vojnici su postrojeni, a reakcije su bile i više nego burne. Dok su bošnjački mediji i političari tražili tko je odgovoran za taj događaj, srpski političari su poručivali kako u cijeloj priči ne vide ništa sporno. Na kraju je sva odgovornost pala na zamjenika ministrice obrane Seada Jusića koji je 23. ožujka smijenjen s dužnosti. Priča je uskoro zaboravljena u domaćoj javnosti, ali je prije nekoliko dana ponovno aktualizirana. Naime, predsjednik RS-a Milorad Dodik nedavno je rekao kako ove godine neće slati zahtjev za sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga BiH u proslavi Dana RS-a jer ne želi moliti službeno Sarajevo za odobrenje i slanje vojnika u Banju Luku. Umjesto pripadnika OS BiH, Dodik je najavio kako će postrojiti Specijalnu jedinicu Republike Srpske. Taj potez je u roku od nekoliko sati iz Sarajeva proglašen početkom osnivanja Vojske Republike Srpske, odnosno novim pokušajem radikalizacije koji će imati velike posljedice na stanje u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ulje na vatru dodao je Mladen Ivanić koji je zatražio od Dodika da promijeni svoju odluku te zatraži sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga BiH u proslavi Dana RS-a iduće godine.

- Treba izdržati ovu bitku i ne treba od pobjede praviti poraz. Pozivam predsjednika RS-a da i pripadnicima Treće (Republika Srpska) pukovnije, jedine pukovnije koja nosi grb Nemanjića i baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, omogući, kao i svima drugima, sudjelovanje na obilježavanju 9. siječnja - rekao je Ivanić prije nekoliko dana. Očito je kako će ova tema još jednom poslužiti političarima za prikupljanje političkih bodova, a radikalizacija stanja ponovno je na snazi na početku 2018. godine. Sve ima dodatnu dimenziju jer ulazimo u izbornu godinu, vrijeme kada su političari spremni na još radikalnije izjave nego što je to bio slučaj posljednjih nekoliko mjeseci. •  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?