Kroz projekt "Iuvenes Fructus" u Kornici prošlo 120 kandidata

Dodijeljeno 30 startup poticaja za mlade voćare

storyeditor/2024-02-19/juv.png
20.02.2024.
u 18:28

Projektom "Iuvenes Fructus" za mlade voćare u posavskom selu Kornica, u koje su se vratili tek malobrojni Hrvati, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II." Sarajevo s vlč. Šimom Maršićem, ravnateljem NCM-a, praktički je pokazao kako animirati mlade na rad u poljoprivredi, piše Večernji list BiH. Do sada je već nekoliko generacija mladih voćara osposobljeno za bavljenje voćarstvom. Za isticanje su i nagrade koje svake godine dodjeljuju najuspješnijima kako bi pokrenuli vlastiti biznis. Ovih dana ponovno su krenuli u novi ciklus predstavljanja projekta, ponajprije srednjoškolcima poljoprivredne struke. Do sada su u tome imali itekako uspjeha, osobito u srednjoškolskim centrima u Odžaku i Orašju, ali i mladi diljem BiH dolazili su proteklih godina i učili u Kornici kroz teoriju, ali i praksu na imanju s voćnjacima zagrebačkog poduzetnika korničkih korijena Petra Luše, partnera projekta, kako postati voćar.

Startup poticaji

Koordinatorica projekta Amanda Đogaš, inače voditeljica Regionalnog centra NCM za pastoral mladih u Kornici, podsjeća na početak projekta od 2017. godine.

- U šest godina projekata kroz koje je prošlo ukupno 120 polaznika svake sezone nagrađivali su po pet polaznika s 10.000 KM po polazniku, dakle, ukupno ih je 30. Nagrada se ne dobiva u novčanom iznosu, već obilazimo polaznike i oni sami kažu što im najviše treba za pokretanje biznisa u obliku strojeva, sadnica i sl. - objašnjava nam koordinatorica projekta Amanda Đogaš iz Odžaka. Iskustva polaznika projekta i dobitnika startup poticaja ohrabruju. Jednoglasni su, važno je upijanje teorijskog znanja, ali osobito ih raduje praksa. Poticajna je i potpora koju dobivaju najbolji pa, sve u svemu, ocjenjuju projekt iznimno uspješnim. Jedan od njih Miroslav Ilić iz Žepča je zahvaljujući poticaju unaprijedio svoj nasad borovnica. Smatra jednogodišnju edukciju iznimno korisnom jer jednogodišnja izobrazba voćara krene s vegetacijom i prati sve njezine faze.

- Edukacija je besplatna, pokrivaju se svi putni troškovi i još potencijalno na kraju, kao šlag na tortu, ako su najbolji, dobivate poticaj - hvale projekt i polaznici iz Odžaka i Orašja.

Projekt se nastavlja                        

Zahvaljujući donatorima koji su spremni ponovno dati potporu ovome projektu on se nastavlja i ove godine. Počelo je predstavljanje projekta "Iuvenes Fructus" u Srednjoj školi Pere Zečevića u Odžaku te u Srednjoj strukovnoj školi u Orašju. Projekt su predstavile koordinatorica projekta Đogaš te predavačica teorijske nastave na projektu Ivana Knežević. U dogovoru s ravnateljicama srednjih škola Ivankom Pudić i Mirjam Filipović-Dominković predstavljanje je održano u završnim razredima tih dviju škola, kao i u pojedinim trećim razredima.

- Učenicima su prenesene sve informacije o samom projektu, a s obzirom na to da su prijave na novi ciklus projekta otvorene, pozvali smo sve zainteresirane da pošalju svoje podatke za prijavu - ističe voditeljica Regionalnog ureda Amanda Đogaš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?