Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dodijeljeni certifikati za uspješne pripadnike Oružanih snaga BiH

09. studenoga 2018. u 12:22 0 komentara 130 prikaza

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine i načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH Marina Pendeš i Senad Mašović uručili su danas u Sarajevu certifikate nakon završetka ocjenjivanja operativnih sposobnosti jedinica po NATO standardima.

Oružane snage su NATO program "Koncept ocjenjivanja operativnih sposobnosti" počele primjenjivati 2011. godine i do sada je završeno ocjenjivanje 11 jedinica iz sastava Oružanih snaga BiH, a procedure za ocjenjivanja se primjenjuju u svim oružanim snagama članica NATO saveza.

Na svečanoj ceremoniji dodijeljena su i priznanja pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su postigli značajne rezultate na obuci i međunarodnim natjecanjima "Cambrian Patrol 2018" u Velikoj Britaniji i "Admiral Pitka" u Estoniji.

Desetočlani tim Oružanih snaga BiH osvojio je srebrenu medalju na prestižnoj vojnoj vježbi "Cambrian Patrol" koja spada u jednu od najtežih vježbi ove vrste u svijetu i ima karakter natjecanja. U ovogodišnjoj vježbi sudjelovalo je ukupno 137 timova iz 36 zemalja svijeta. 

Kada je u pitanju natjecanje "Admiral Pitka" sudjelovalo je 11 zemalja (Sjedinjene Američke Države, Estonija, Velika Britanija, Bosna i Hercegovina, Švedska, Danska, Poljska, Finska, Italija, Latvija i Litvanija) s 30 četveročlanih izviđačkih timova.

Radi se o jednom od najtežih i najzahtjevnijih izviđačkih događaja i izazova ovakvog tipa u svijetu, a tim BiH zauzeo je treće mjesto od međunarodnih ekipa i 11. u ukupnom poretku, što je izuzetan uspjeh s obzirom na to da je ovo drugi put da BiH sudjeluje.

Ministrica Pendeš kazala je da će ovakvo iskustvo pripadnika Oružanih snaga biti vrijedno imajući u vidu stjecanje novih i razmjene do sada stečenih iskustava kao doprinos razvoju operativnih sposobnosti Oružanih snaga na euroatlantskom odnosno NATO putu.

- Ovi pripadnici Oružanih snaga najbolji su odgovor svim kritičarima Oružanih snaga. Bez obzira što su proračunska sredstva iz godine u godinu nedovoljna kada govorimo o modernizaciji i primanjima sve nadoknađujemo zahvaljujući profesionalizmu - istaknula je.

Generalpukovnik Mašović naveo je da ovakvi rezultati pokazuju da su Oružane snage svoju razinu spremnosti i sposobnosti te razinu ocjenjivanja podignuli na značajno veću razinu, a dokazano je i da su bh. Oružane snage kompatibilne sa oružanim snagama članica NATO saveza.

Istaknuo je da su ovakvi rezultati proizvod dobro izrađenog sustava obuke koji omogućava visok stupanj obučenosti vojničkog i starješinskog sastava, ali kao najvažniji segment naveo je profesionalizam i posvećenost obvezama.

I on je ukazao na činjenicu da se pripadnici Oružanih snaga danas suočavaju s nizom izazova koji se najviše odnose na nedovoljna proračunskih izdvajanja, nedostatak moderne opreme, no entuzijazam, profesionalizam i ljubav prema domovini i profesiji nadopunjuju sve što im nedostaje.

Svečanosti su, pored predstavnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, prisustvovali i predstavnici NATO stožera u Sarajevu, ODC-a, EUFOR-a, kao i vojno-diplomatski predstavnici akreditiranih u BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.