MOSTAR

Dodijeljena priznanja najboljim studentima u Federaciji BiH

STUDENTI
29.12.2015.
u 13:44

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović uručila je danas u Mostaru najboljim studentima u Federaciji BiH zaslužna priznanja i jednokratne novčane pomoći za izvrstan uspjeh ostvaren u prošloj akademskoj godini.

 Sredstva jednokratne financijske potpore u iznosu od 57 600 maraka, odnosno 800 maraka po studentu, osiguralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti iz Proračuna Federacije BiH za 2015. godinu.

 Studente su nominirala 72 fakulteta koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih institucija u FBiH (univerziteti u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Bihaću te Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar i Sveučilište u Mostaru) i to po jednog sa svakog fakulteta čiji je prosjek ocjena od 10 ili skoro 10, odnosno 5 ili blizu 5. 

Prema riječima ministrice Dilberović,  spomenuto ministarstvo je s 800 maraka podržalo i osam najboljih studenata Roma. Također, ove godine su imali i najveći broj aplikanata studenata s invaliditetom i njih 28 su podržali s po 2 000 maraka. 

 - Ovo je simbolična potpora Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i veća je težina na tzv. psihološkoj potpori. Mi ovim činom nećemo potaknuti ostanak studenata u BiH, ali tome mogu doprinijeti kvalitetni programi daljeg usavršavanja i specijalizacije kadrova koji su potrebni BiH ili Europi te svakako brižljiv sustavan i operativni plan zapošljavanja mladih - zaključila je federalna ministrica, dodajući kako najbolji ipak moraju imati prednost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije