Zabrinjavajuće

Dodaci prehrani u BiH bez kontrole

13.09.2017.
u 15:08

Raznovrsni biljni preparati i dodaci prehrani u obliku mineralnih i vitaminskih suplemenata danas se mogu naći na svakom koraku, u trgovinama, ljekarnama, na internetu, ali djelotvornost tih proizvoda obično nije podrobno ispitana. Iako je najčešći slučaj da su na deklaracijama napisane lažne obavijesti o prisutnosti “aktivnih tvari”, iako ih tamo uopće nema, nisu zanemarivi ni slučajevi da su određeni dijetetski proizvodi povučeni s tržišta jer ugrožavaju zdravlje ili pak sadrže smrtonosne tvari.

Sastojci nisu navedeni

Liječnici upozoravaju kako građani u opasnost dovode svoje zdravlje koristeći dodatke prehrani za koje se ne zna što sadrže. U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH kazali su za EuroBlic da je kod nas, prije svega, problem u tome što ne postoji kontrola sadržaja aktivnih komponenti u suplementima. - Kontrolom se provjerava jesu li u proizvodu prisutni aktivni sastojci koji su deklarirani i jesu li prisutni u količinama koje su navedene na deklaraciji. O prisutnosti aktivnih sastojaka ovisi i to hoće li proizvod djelovati na deklarirani način ili ne. Odsutnost kontrole otvara mogućnost da se u proizvodu nađu sastojci koji nisu navedeni na deklaraciji, a prisutni su u proizvodu i imaju jako djelovanje. Znači, korisnik uzima proizvod za koji ne zna što sadrži - istaknula je pomoćnica ravnatelja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za Odjel za lijekove Biljana Tubić. Iz Agencije ističu da se događalo da u čajnim mješavinama za ublažavanje glavobolje bude prisutan paracetamol ili ibuprofen čiji sadržaj na deklaraciji, naravno, nije bio naveden. - Dakle, čajevi su bili “posoljeni” lijekovima pa su zato ublažavali glavobolje. Također, proizvodi iz kategorije dodataka prehrani kod kojih je na deklaraciji pisalo kako pomažu kod erektilne disfunkcije sadržavali su sildenafilom koji je danas poznat kao lijek kojim se liječi erektilna disfunkcija - naglasili su iz Agencije.

Znanstvene studije

Znanstvenici su još prije dvije godine srušili mit o dodacima prehrani. Prema njihovim tvrdnjama, previše vitamina i minerala povećava rizik od raka. Ne samo da uzimanje dodataka prehrani uopće ne smanjuje rizik od raka već ga u nekim slučajeva čak povećava, posebice kad se uzima puno više vitamina i minerala nego što organizmu treba. Uzimanje više dodataka prehrani od preporučene dnevne doze, posebice uzimanje folne kiseline, vitamina E i beta-karotena, povećava rizik od oboljenja od raka, tvrde znanstvenici. Jedno testiranje pokazalo je kako uzimanje previše beta-karotena povećava rizik od raka pluća i srčanih oboljenja za 20%. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?