Što su pokazali podaci

Dobretići jedna od dviju općina u BiH u kojima Izetbegović nije dobio ni jedan glas

opći izbori bih
Fena
13.10.2022.
u 09:03

U dvjema općinama u BiH Bakir Izetbegović, lider SDA i kandidat te stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, nije dobio ni jedan glas, piše Večernji list BiH.

Prva od njih su Dobretići, gdje je najviše glasova - 509 dobila kandidatkinja HNS-a za članicu Predsjedništva BiH Borjana Krišto. Željko Komšić dobio je četiri, Denis Bećirović jedan, a Bakir Izetbegović ni jedan glas.

Bez ijednog glasa u Dobretićima ostao je i treći kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Mirsad Hadžikadić.

Prema popisu stanovništva iz 2013., Dobretići imaju 1629 stanovnika, od kojih se 1626 izjašnjava kao Hrvati, jedan kao Srbin, jedan se nije izjasnio po pitanju nacionalne pripadnosti, dok su za jednu osobu ti podaci nepoznati.

Prema podacima SIP-a BiH, na izbore je u Dobretićima izašlo 519 birača, a pravo glasa u toj najmlađoj općini Srednjobosanske županije ima 1891 osoba. Druga općina u BiH u kojoj Bakir Izetbegović nije dobio ni jedan glas je Ravno u Hercegovini. Dok su ga Srbi i JNA granatirali početkom listopada 1991. godine Bakirov otac Alija Izetbegović izgovorio je svoju čuvenu, ali očito nikad zaboravljenu rečenicu: “Ovo nije naš rat”.

Da Izetbegović uđe u Predsjedništvo BiH - nije izbor ni žitelja Ravnog. Pokazali su to 31 godinu poslije s nula glasova potpore sinu pokojnoga Alije.

Najviše glasova u utrci za Predsjedništvo BiH u Ravnom dobila je kandidatkinja HNS-a Borjana Krišto - 1099, što je više od 90 posto od ukupnog broja glasova birača koji su izišli na izbore. Komšić je dobio tek osam, a Denis Bećirović dva glasa. Izetbegović i Hadžikadić - ni jedan.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije