Proces provedbe rezultata lokalnih izbora

Do sutra bi općine i gradovi u BiH morali dobiti novu vlast

Autori: I. Kaleb, D. Pušić
14.01.2021.
u 20:01

Nakon što je 15. prosinca Središnje izborno povjerenstvo BiH donijelo odluku o potvrđivanju rezultata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, počeo je teći rok za konstituiranje općinskih vijeća, no dinamika toga procesa prilično je neujednačena, piše Večernji list BiH.

Rokovi

Dok su neka vrlo brzo ustrojena, o drugima se još uvijek vode politički pregovori, ali i nadmudrivanja. Ipak, u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine nije predviđen zakonski rok za konstituiranje općinskih vijeća, odnosno gradskih skupština, a kako je u izjavi za Večernji list objasnila Maksida Pirić, glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, općine i gradovi te rokove utvrdili su svojim statutima.

No, dodaje kako je uglavnom riječ o roku od 30 dana od objave službenih rezultata izbora u Službenom listu Bosne i Hercegovine.

Budući da su rezultati objavljeni istog dana kada su potvrđeni, a to je 15. prosinca, znači kako bi općine i gradovi u BiH trebali imati ustrojenu vlasti do 15. siječnja.

U pojedinim općinama napravljeni su pomaci, niz je onih u kojima su konstituirana općinska vijeća, a u nekima se to planira i iduća dva dana.

Predsjednik Općinskog vijeća općine Gornji Vakuf-Uskoplje Goran Batinić sazvao je tako konstituirajuću sjednicu Općinskog vijeća Gornji Vakuf–Uskoplje koja će se održati u četvrtak. Napretka ima i u nekim drugim općinama središnje Bosne.

Predsjednica Općinskog odbora HDZ-a BiH Busovača Mirjana Plavčić potvrdila je za Večernji list kako je za danas sazvana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Busovača, i to na temelju ranijih dogovora i uz dobru volju koja je iskazana.

Dva dana ranije u Žepču je održana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća, a jučer i u Kupresu, na kojoj su izabrani vijećnici službeno potvrdili prihvaćanje i preuzimanje svoje vijećničke uloge. Potom se prešlo na izbor čelnih ljudi OV-a, predsjednika i zamjenika. Pri predlaganju kandidata vodilo se računa o odredbi statuta općine Kupres, prema kojoj općinski načelnik i predsjednik OV-a ne mogu biti iz istog naroda. Tajnim glasovanjem vijećnici su izabrali Zorana Mišića (SNSD), iz srpskoga naroda, za predsjednika OV-a Kupres, a Zorana Lovrića (HDZ BiH), iz redova hrvatskoga naroda, za zamjenika predsjednika.

Istodobno, niz je općina u kojima se još uvijek vode pregovori o ustroju većina u općinskim vijećima, a razlozi za takvo što su raznoliki.

Jedan od razloga je činjenica da je niz općina u kojima je mješovit nacionalni sastav te je zbog toga izuzetno bitno osigurati zastupljenost legitimnih predstavnik konstitutivnih naroda. Primjerice, u općinama kao što je Jajce od iznimne je važnosti poštivati pobjednike izbora u konstitutivnim narodima prilikom ustroja većina u općinskim vijećima, a takvo što je ključno za stabilnost političkih prilika u vijeću, a što pak za sobom vuče i mogućnost da dva naroda, u konkretnim slučajevima Bošnjaci i Hrvati, zajedno i bez opterećenja u odnosima rade na razvijanju gospodarskih politika.

Ivo Šimunović, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Jajce, potvrdio je kako je hrvatska strana, odnosno Koalicija zajedno za bolje sutra Jajcu, imala pregovore sa SDA, međutim, dodaje kako je jasno da iz SDA odugovlače s razgovorima.

Međunacionalna suradnja

“SDA se ne žuri”, kazao je Šimunović. Inače, i nakon prethodnih lokalnih izbora, koji su održani 2016. godine, trebalo je nekoliko mjeseci da se postigne dogovor legitimnih predstavnika Hrvata i Bošnjaka. Očekivanja su kako će ovog puta proces ići brže, no, bez obzira na to, od iznimne je važnosti u sredinama kao što su Jajce, ali i Novi Travnik postići takvo rješenje kojim će oba naroda biti zadovoljna. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije